in

Тестват 90 хиляди учители за COVID-19

--Твоята реклама тук--

Масовото тестване на учителите у нас започва на 25-и януари. Това заяви за Нова Нюз главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Целта е тестовете да са първа стъпка към безопасното връщане на големите ученици в училищата. В края на месеца трябва да започне и ваксинирането на учителите.

Преди училищата отново да се напълнят с деца, близо 90 000 преподаватели ще бъдат изследвани безплатно с антигенни тестове.

„Като гаранция, че ще хванем максимално рано хора, които са носители на вируса. Ще можем да вземем всички мерки по тяхното лечение, изолация, карантиниране и да намалим риска за пренасяне на заразата в училищата”, обясни доц. Кунчев.

Според директорите с приоритет трябва да се изследват учителите на деца от първи до четвърти клас.

„Все пак преподавателите от начален етап работят вече присъствено в училище от началото на месец януари. Добре е да бъдат тествани, за да видим какъв е техният здравен статус”, смята директорът на 125-о средно училище в София Венелина Николова.

Успоредно с тестването на учителите ще върви и ваксинирането им, заявиха от щаба. Това може да се случва и в самите училища с помощта на мобилни екипи. Междувременно, директори вече отчитат ежедневен ръст на записващите се за имунизация.

„44 е процентът на служителите в 125-о училище. Обаждат ми се и още колеги – така, както предположих, че с напредването на ваксинацията, ще има още желаещи учители, които да се ваксинират”, добави Николова.

--Твоята реклама тук--

От щаба не изключват вероятността за скорошно завръщане в класните стаи на учениците от 5-и до 12-и клас.

„Обмисляме след края на месеца, евентуално, възстановяване на учебните занимания и в по-горните класове. Нашето желание е това да стане, ако задържим тези цифри”, каза главният държавен здравен инспектор.

Решението обаче ще се взима локално за отделните области на база заболеваемостта в региона. „Другият вариант е да направим графици на обучение, така че да не са целите класове, а да ги разделим на половина и да се сменят”, сподели идеята доц. Кунчев.

Засега обаче единственото обявено разхлабване на мерките е присъственото провеждане на практики.

„Утре ще има моя заповед, в която да е разписано ясно кои специалности във висшите училища се връщат в присъствена форма на обучение. По-специално, тези дейности, които не могат да бъдат проведени в електронна среда”, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Ресорният министър започна обиколка на шестте здравни инспекции в страната, отговарящи за ваксинирането, за да провери готовността им за започване на следващата фаза от имунизирането. Първата спирка беше Велико Търново.

--Твоята реклама тук--

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

14znaka Madan

Селски ремонти: 14 еднакви пътни знака на 300-метрова улица

Zima poledica

Циклон над Черно море носи люта зима в България!