in

Оттеглиха предложението да се намали състава на Комисията по досиетата

--Твоята реклама тук--

Управляващите от ГЕРБ внесоха проект за промени в Закона, с които предлагат състава на Комисията по досиетата да се намали от 9 на 5 души. Парламентарната вътрешна комисия прие предложението на първо четене.

Управляващите оттеглиха законопроекта от НС. Притесненията им са, че промяната на Закона може да доведе до затруднения при проверката на кандидат-депутатите за следващия парламент, съобщи БНТ.

Комисия по досиетата е създадена на 5 април 2007 г.

За близо 14 години от съществуването си е огласила имената 14 942-ма агенти и сътрудници на бившата Държавна сигурност. Установените като част от бившите тайни служби на комунистическия режим у нас са над 19 хиляди.

За принадлежност към репресивния апарат са проверени над 400 000 души. Събраните и архивирани дела са над 1 милион и 500 хиляди.

През годините Комисията по досиетата е подлагана на системни атаки и предложения за закриване. Според ГЕРБ обаче работата ѝ трябва да продължи.

“Тъй като към настоящия момент една не малка част от проверките на лицата, посочени в Закона, бе осъществена, смятаме че може да бъде оптимизиран съставът ѝ и да продължат да работят в един такъв намален състав”, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Красимир Ципов.

Мандатът на втория състав на комисията изтече още през май 2017-а. Членовете ѝ, обаче продължават да изпълняват задълженията си, защото нов състав не е избран. Двама от тях са напуснали и така в момента вместо 9, членовете на комисията са 7. Според председателя ѝ, намаляването на състава на 5 души е рисковано, защото с процедурни хватки като отсъствие и въздържал се може да се блокират решения дори при безспорни документи за принадлежност.

“Дори не искам да си го представям, ако бяхме 5 души членове на Комисията, когато разглеждахме папката Гоце, не знам с какво решение щеше да излезе Комисията”, коментира Евтим Костадинов.

--Твоята реклама тук--

“Нашето предложение е за 5-има, това не означава, че не можем да проведем дискусия и да вземем някакво различно решение от това”, допълни Ципов.

Въпреки трудностите в началото Комисията е успяла да събере над един милион и половина архивни дела.

“Архивните материали, според мен, вече са така около 95 – 98% събрани”, заяви Костадинов.

Според Костадинов трябва да има дебат за бъдещето на Комисията и как натрупаното до момента да послужи, за да изследва влиянието на бившата Държавна сигурност както на процесите преди 10 ноември, така в годините на прехода.

“За изследване на истината. Те тепърва започват тези неща. Вярно е, че там от една или друга гледна точка има неща, които няма да са лицеприятни, но това е самата истина и ние трябва да се запознаем с нея”, каза председателят на комисията.

“Смятаме за необходимо, обаче, комисията да продължи поне за още един мандат да осъществява своята дейност и тогава да се върви към реализиране на идеите за нейното преструктуриране”, допълни Ципов.

Независимо дали парламентът ще намали състава на комисията и дали ще избере нови членове – пред нея в следващите месеци има ново предизвикателство. Да провери за принадлежност към бившата Държавна сигурност кандидатите за депутати в следващото Народно събрание.

--Твоята реклама тук--

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Pensioneri

Важно! Решиха за втората пенсия на 3 милиона българи

Iskar bokluk

Телевизори изплуваха от водите на Искър