in

Генералният секретар на ТЮРКСОЙ лично връчи награди на тържествена церемония в София

--Твоята реклама тук--

Днес в сградата на посолството на Република Казахстан в София се състоя тържествена церемония по връчване на награди от ТЮРКСОЙ (международна организация на тюркоезични държави по опазване и развитие на културното наследство). Наградите бяха връчени от Генералния секретар на ТЮРКСОЙ професор Дюсен Касеинов, който специално дойде от Анкара за церемонията по награждаване и да представи албум „Четейки Абай”. През 2020 година Казахстан отбеляза 175-та годишнина на основоположника на казахската литература Абай Кунанбаев. По случай годишнината бе издадено пощенско филателно издание (художник Тодор Ангелиев, автор на логото на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018), което със съдействието на Председателя на Съюза на българските филателисти – народен представител Спас Панчев и в присъствие на Председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители от групата за приятелство с Казахстан бе представено през ноември м.г. в сградата на Народното събрание на Република България. Народният представител Спас Панчев и художникът Тодор Ангелиев получиха юбилейни медали.

Също така бе връчена награда на председателя на фондация „Българска памет – братя Диневи” Стоян Райчевски. Фондацията изгради барелефа на Абай Кунанбаев на Алеята на народите в Свети Влас, община Бургас. Награди получиха преводачи на произведенията на Абай на български език д-р Иван Иванов и Милена Лилова. Бяха отличени също почетният консул на Казахстан в България Милен Райков и музикантът Мартин Владимиров. Мартин Владимиров майсторски изпълни на гъдулка музикални произведения на Абай Кунанбаев.

проф. Дюсен Касеинов и Мартин Владимиров

Генералният секретар на ТЮРКСОЙ лично връчи награди на тържествена церемония в София

Посланикът на Казахстан Темиртай Избастин изрази своята благодарност на всички приятели на Казахстан, допринесли за достойно отбелязване на годишнината на големия казахски писател и композитор Абай Кунанбаев и на свой ред връчи на всички присъстващи книги, брошури и DVD-дискове с филми, преведени на български език и издадени от посолството на Казахстан в България по случай 175-годишнината на Абай и 1150-годишнината на родения на територията на днешен Казахстан философ Абу Наср ал-Фараби.

--Твоята реклама тук--

По-късно същия ден се състоя среща на Генералния секретар на ТЮРКСОЙ професор Дюсен Касеинов и посланика на Казахстан Темиртай Избастин с министъра на културата на България Боил Банов. По време на срещата проф.Касеинов разказа за дейността на ТЮРКСОЙ. Участници в срещата се договориха за по-нататъшно развитие на сътрудничеството между ТЮРКСОЙ и министерството на културата на Република България.

--Твоята реклама тук--

министър Боил Банов, проф. Дюсен Касеинов и посланик Темиртай Избастин

Генералният секретар на ТЮРКСОЙ лично връчи награди на тържествена церемония в София

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

--Твоята реклама тук--

Comments

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    --Твоята реклама тук--

    МВР разтури диво парти с Милко Калайджиев, парола „Рождения ден на Митко”

    552 са новите случаи на COVID-19, най-много в София и Бургас