in

Проф. Овчаров: Ако отстъпим пред македонците, утре ще кажат “А в Пиринска Македония на какъв език говорят?”

--Твоята реклама тук--

Пропуснахме доста време в спора със Северна Македония. Това каза в предаването “Още от деня” по БНТ археологът проф. Николай Овчаров.

Моето предложение да направим кампания, която да покаже фактите от историята, колкото и да е закъсняла тази кампания, заяви проф. Овчаров, като обясни, че предлага в европейските столици и в САЩ да бъдат организирани пресконференции, на които да бъдат представени българските позиции по спора. Имаме време и трябва да го направим това нещо. Можем да наваксаме изоставането, подчерта ученият.

С македонските историци няма какво да спорим – видяхме яловите усилия на историческата комисия. Няма сериозна наука, която да признава нещата, които искат македонците, иначе спорове можем да водим до памтивека, добави той.

--Твоята реклама тук--

Говорим за историята, никой не отрича, че днес има създадена македонска нация. Загледаме ли се назад в десетилетията обаче, виждаме че тя се формира на основата на българските нация и език. Не трябва да отстъпваме, защото ако отстъпим и те бъдат приети в Европейския съюз, без да са изяснени спорните въпроси, утре македонският евродепутат ще стане в Европейския парламент и ще каже “А в Пиринска Македония на какъв език говорят?”, категоричен е проф. Николай Овчаров.

--Твоята реклама тук--

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Borisov

Премиерът: Работим усилено по ключови енергийни проекти, докато други само говорят

Petrohan zima

Осми ден почистват прохода „Петрохан“ от паднали дървета