in

Борис Бонев с доклад за пет нови детски градини

--Твоята реклама тук--

Общинският съветник Борис Бонев внесе доклад в Столичния общински съвет, с който предлага още един инструмент за разкриване на допълнителни места в детските градини и намаляване на недостига на места за малчуганите. Той предлага сгради, които са общинска собственост и които в миналото са били използвани като детски заведения, отново да бъдат трансформирани в детски градини и/или ясли. Докладът предвижда започването на процес по преобразуване чрез назначаване на технико-икономическа оценка за общо пет сгради в районите „Възраждане“, „Нови Искър“, „Красно село“, „Средец“ и „Надежда“.

Списъкът с предлаганите сгради е съставен на базата на предложения, отправени от самите районни кметове. След анализ на експерти от “Спаси София” са избрани онези сгради, чието преобразуване в детски заведения няма да навреди на социалните или други дейности, които вече се предоставят в районите. Изключение прави сградата в район „Надежда“, където към момента се помещава Центърът за подкрепа на личностното развитие – Център за изкуства, култура и образование „София“. Затова Борис Бонев предлага към преобразуването на този обект да се премине едва след като вече има осигурена алтернатива за Центъра в същия административен район.

„Наясно сме, че 5 сгради няма да разрешат трайно проблема с липсата на места за малчуганите, но бързо ще го облекчат. Строителство на нови сгради отнема години, но въпреки това в четири от тези столични района, дефицитът няма да бъде преодолян напълно дори и плановете на Столичната община за строеж на нови детски заведения да се реализират напълно, което е малко вероятно. Затова предлагаме краткосрочни мерки, които бързо ще облекчат недостига в тези квартали“, заяви общинският съветник.

Той подчерта и че в районите „Възраждане“, „Красно село“, „Средец“ и „Надежда“ недостигът е толкова сериозен, че той ще остане и след 2023 г., дори и ако се построят планираните нови детски градини. Именно затова е важно Общината да се възползва и от допълнителните възможности за разкриване на нови места, смятат градските активисти от “Спаси София”.

--Твоята реклама тук--

Предложението идва след скорошните промени в наредбите на МРРБ и МЗ, които дават възможност на местните администрации по-лесно да преобразуват съществуващи сгради в детски заведения, в случай, че те отговарят на образователните и здравните изисквания, както и на нормативните актове за механично съпротивление и устойчивост на строежите, пожарната безопасност, опазването на околната среда, защитата от шум и икономията на енергия и топлосъхранение, което се установява чрез извършването на технико-икономическа оценка.

От “Спаси София” припомнят, че това е вторият доклад, който независимият съветник Борис Бонев внася в Общинския съвет за недостига на места в детските градини. Първият предоставяше пакет от дългосрочни мерки, който, за съжаление, беше отхвърлен от управляващите от ГЕРБ без сериозна аргументация. Затова той внася ново предложение за бързо, евтино и осезаемо облекчаване на родителите в пет от районите на София, където местата не достигат.

--Твоята реклама тук--

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

ЕП: Спрете

ЕП: Спрете “Северен поток 2”

Генерал - губернаторът на Канада се оттегли

Генерал – губернаторът на Канада се оттегли