in

Рутинна грешка е довела до спиране на работата на пети блок на АЕЦ „Козлодуй”

--Твоята реклама тук--

Един от двата ядрени реактора на България спря работа тази нощ. Пети блок на Атомната централа в Козлодуй беше изключен от енергийната система след задействане на аварийна защита.

Рутинна грешка, допусната при експлоатацията на пети блок на АЕЦ “Козлодуй”, е довела до сработване на защитата на реактора и последвалото му изключване от енергийната система на страната. Това стана ясно от обясненията на председателя на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски пред БНР.

Не става дума за авария. Няма отклонение в радиационния фон, нито проблем с подаваната енергия, съобщиха от АЕЦ-а. Мощности на ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове компенсират работатa на изключения блок. В атомната столица приеха без драма непланираното изключване на реактора, след като защита му се задейства.

„В 1 часа и 16 минути 5-ти блок на АЕЦ изключи и беше изведен от паралел, авария няма, няма опасност за хората, няма изтичане на радиацията, хората да са спокойни“, каза енергийният министър Теменужка Петкова.

За спокойствие призова и депутатът от енергийната комисия Рамадан Аталай.

--Твоята реклама тук--

„Няма никаква опасност за радиоактивна среда или за изпускане на радиоактивни отпадъци около централата. Не всяка авария или всяко активиране на защита е свързано с ядрената част на блока“, каза Аталай.

Спирането на реактора не е създало проблеми на електроенергийната система. Производството на ток е компенсирано с мощности от въглищните и от водните централи. И друг път е имало проблеми с реакторите. През последните 10 години непланирани изключвания е имало, както и намаляване на мощностите на двата реактора поради изключване на главни циркулационни помпи през 2019 г.

Пети блок е бил изключвам и през 2015 г. заради сработване на електрическата защита на генератора, а през декември 2013 г. той е бил изведен от енергийната система на страната поради пробив в охладителната система на генератора.

--Твоята реклама тук--

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Bebe

Калоян измести Иван при имената! Памела, Анджелина и Риана – хит сред момичетата

Kantardjiev 1

Проф. Кантарджиев: 8 българи са с английския вариант на щама