in

Вдигат ограниченията за яз. “Камчия”, вода има

--Твоята реклама тук--

В средата на декември екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро ограничи сериозно водоподаването от „Камчия“ за ВиК-Варна. Причина бе безводието и все по-застрашителния спад на нивото на язовира. 40 дни по-късно ситуацията вече е доста различна и ограниченията за Варна бяха отменени. Това предстои да се случи и за Бургас, който също ползва ограничени количества от около година, съобщи “Флагман”.

Ситуацията сега е оптимистична, защото след обилните валежи през последния месец язовир „Камчия“ бързо вдигна нивото си и вече гони 60% наличен полезен обем.

В парламентарната комисия по околната среда и водите в четвъртък Емил Димитров се обърна към депутат от БСП: „Прав бяхте, като казахте, че дядо Боже се погрижи за Бургас. Много съм доволен, имат за една година. Днес сме подписали веднага да се увеличат обемите. Когато има вода, трябва да я даваме, няма нужда да я пазим. За една година имат.“

Председателят на Комисията Ивелина Василева – бургаски депутат от ГЕРБ, се обърна към министъра: „Изключително важно е това, което казахте, за да са сигурни гражданите на Бургас и областта, че има достатъчно количество води за целите на питейното водоснабдяване.“

Емил Димитров разясни, че засега увеличението на разрешеното водоползване е само за ВиК-Варна: „Да, за Варна го увеличих. Те поискаха още 300 хиляди кубика. Миналата година по това време Бургас и Варна имаха вода до Нова година. И ние започнахме ограничение на ползването от язовира. Общо за годината дадохме около 80 милиона. И те за 2020 г. стигнаха, даже икономисахме да има вода до май месец (2021-а).“

Благодарение на валежите от последния месец в „Камчия“ в момента наличният полезен обем е 90 милиона куб. м., подчерта Ревизоро.

„Ако ползваме миналогодишния ресурс – 80 милиона, имаме за цяла година. Когато имаш за цяла година – най-малкото в режима, който е бил миналогодишен, – трябва да я пуснеш. Няма нужда да правиш икономии, при положение че имаш вода за цяла година. Така че веднага в момента, в който дойде повече вода, ние ще увеличим и възможността за потребление, като, разбира се, есента вече ще мислим, ако няма достатъчно, как да остане за по-дълго време в следващата година. В момента имаме вода, колкото е оползотворена миналата година. Ами, разбира се, че веднага трябва да увеличим обемите“, добави министърът на околната среда и водите.

--Твоята реклама тук--

На въпрос само на Варна ли е увеличен лимитът, той отговори: „Варна си е поискала – увеличили сме им. А от 1 февруари – след десет дена, ще дадем и на Бургас.“

Защо обаче е нужно да се увеличава количеството, след като в момента се справят и с тази вода?

„Има го и този момент, защото те са ползвали и по 12 милиона (кубика на месец), а миналата година останаха на 8. Но да не забравяме, че миналата година нямаше туристически сезон. Ако тази година има туристически сезон, тази вода ще ни стигне“, обясни екоминистърът.

Той изрази надежда да има още валежи и язовир “Камчия” да е още по-пълен.

„Аз искам той да прелива и да отива в другия язовир – „Цонево“ („Георги Трайков“), защото и там искам да има вода, защото този язовир е за Варна и за промишлеността на Варна. Така че тази вода нека да я има, ще я разходваме лесно. Когато я няма, трябва да има един лош като мен, който да каже „намаляваме обемите“. Иначе още септември месец щяха да са останали без вода. А сега като има – ами разбира се, че ще увеличим! На нас не ни е самоцел да намаляваме“, коментира още Ревизоро пред „Флагман“.

--Твоята реклама тук--

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Руски учени ще търсят полезни изкопаеми на Луната и Марс

Руски учени ще търсят полезни изкопаеми на Луната и Марс

Орбан отново създаде измислен враг на унгарците

Орбан отново създаде измислен враг на унгарците