in

Проф. Ангелов: Ваксинационният план няма да бъде нарушен заради доставките на „АстраЗенека“

--Твоята реклама тук--

Ваксинационният план у нас беше тема на посещение на здравния министър Костадин Ангелов във Варна. Там той разговаря с представители на регионалните здравни, образователни и социални власти в североизточните области, съобщи БНР.

Няма да бъде нарушен ваксинационният план заради намалените доставки на „АстраЗенека“, заяви на брифинг здравният министър. Той потвърди, че са 8 пробите с новия щам, но ваксините, които сега се поставят, са съобразени с него.

По отношение на единния сертификат за ЕС за ваксинираните Ангелов посочи, че засега не се предвижда такъв да бъде издаван и за хората с антитела, тъй като няма единно мнение по въпроса.

Фармацевтичната компания “АстраЗенека” е информирала Европейския съюз, че ще съкрати доставките на ваксината си срещу COVID-19 за блока с 60 процента – на 31 милиона дози през първото тримесечие на годината.

--Твоята реклама тук--

От Европейската комисия изразиха “дълбоко недоволство” от намаляването на доставките. Миналата седмица бяха намалени доставките за януари и на първата одобрена в Евросъюза ваксина, тази на компаниите “Пфайзер” и “Байонтек”.

България е поръчала 4,5 милиона дози от препарата, а първата доставка трябваше да е половин милион дози. Очаква се ЕС да одобри ваксината за използване на 29 януари.

На брифинга Ангелов съобщи още, че 30% и повече са вече учителите и непедагогическият персонал, както и ползвателите на социални услуги в домовете за стари хора, които искат да се ваксинират.

--Твоята реклама тук--

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Chorbanov

Проф. Чорбанов: Бум на заразени има в държавите с много тежък локдаун

Uchenici

Учениците от 7, 8 и 12 клас обратно в училище на 4 февруари