in

Пантеонът на загиналите в Сръбско-българската война тъне в разруха

--Твоята реклама тук--

Пантеонът на загиналите български воини в Сръбско-българската война през 1885 година край Сливница тъне в разруха. Построен чрез фондация “13 века България” с дарителски средства от признателния български народ, както гласи и плочата на монумента, за да помним една от най-големите прояви на български патриотизъм, днес е тъжно занемарен, предава Bulgaria ON AIR.

Дори съботният мрачен януарски ден не изглеждаше достатъчно сив пред стърчащата арматура от червения бетон. Стъпалата се ронят, на места са изкъртени. Внушителният пантеон е изграден от червен железобетон и е във формата на пресечена пирамида. В централната му част е издигната статуя от кварцит на жена, символизираща Майка България, скърбяща за загубените си чеда, съобщава БГНЕС.

Любопитен факт е, че колосите на Мемнон в Египет, както и саркофагът на Наполеон в Дома на инвалидите в Париж са изградени от кварцит. Според известните данни, кварцитът за пантеона е подарен от Русия. Някога посетителите са чели имената на падналите военни командири от бронзови паметни плочи, но след години на забрава и посегателства, днес седят само обикновени алуминиеви табла.

В близкото село Гургулят сякаш времето е спряло. А пътят до там е отчайващо разбит. Дали заради времето на пандемия или през зимата в този край на България е така, но жива душа по улиците няма. На кметството е посочен телефон, ако някой има нужда. Боевете, които са се водили преди 135 години на територията на Сливница, са военна защита на Съединението на България.

--Твоята реклама тук--

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

--Твоята реклама тук--

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

--Твоята реклама тук--

Comments

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    --Твоята реклама тук--

    Д-р Брънзалов за COVID-19: Все още съществуват рискове

    Радев: Борисов не се трогна за битите български протестиращи, сега се прави на радетел за демокрация