in

Доц. Чорбанов с важни новини за британския щам на коронавируса

--Твоята реклама тук--

Не карам ски, но като малък бях свидетел на инцидент – едно дете пред мен си счупи крака и се уплаших. Оттогава не се качвам на ски.

Това заяви имунологът доц. Андрей Чорбанов в ефира на Нова ТВ по повод на случая с починал сноубордист от лавина в неделя в един от улеите на връх Тодорка.

“Човек трябва да носи отговорност за думите си, когато представлява някаква професия. Не е добре да се спекулира с нещо, за което няма факти”, каза той.

“Този вирус сред различните етноси и хора се повлиява различно”, заяви Чорбанов.

По думите му рецепторът, през който вирусът влиза, не е един и същ. “Няма да спекулирам при кои групи и етноси е по-опасно и кои са защитени от коронавируса обаче”, каза той.

“В никакъв случай не трябва да се прави спекулация, че защото новият щам е по-заразен, то той е автоматично и по-смъртоносен. Няма човек, който да може да каже това нещо. В България дори не знаем каква е степента на разпространение”, каза Чорбанов.

“Половината държави си спряха ученици, други не го направиха. Аз смятам, че възрастните заразяват децата, а не обратното”, каза той.

--Твоята реклама тук--

“Мутацията, която има и е доказана, е във връзка с по-доброто му прикрепяне към клетката. Това, че така катастрофално и рязко се е вдигнал броят на заразени във Великобритания, не значи, че и у нас ще е така. Как не се чува нищо за вируса в Италия или Германия”, заяви имунологът.

По думите му, ако един човек е прекарал коронавирус, това значи, че е предпазен и от новия му щам.

Според него хората с имунни проблеми не трябва да се съветват с личните лекари, а да са сред първите ваксинирани. “Все пак опити с хора като тях все още не са направени за ефекта от ваксините. Тези хора сами трябва да си вземат решение дали ще се имунизират”, каза той.

“Няма да успеем до края на годината да имунизираме 70% от населението на България. Очаквам до края на декември да има ваксинирани около милион и половина души или два милиона души”, каза той.

По думите му обаче много хора ще изкарат вируса и разпространението на заразата навсякъде ще намалее значително.

--Твоята реклама тук--

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Служители в Германия са били уволнени, защото отказали ваксина

Служители в Германия са били уволнени, защото отказали ваксина

МВнР с нова информация за пътуващите към Франция

МВнР с нова информация за пътуващите към Франция