in

Съветът на Европа с критики към България по въпроса кой да разследва главния прокурор

--Твоята реклама тук--

Ръководителят на дирекция “Човешки права” към Съвета на Европа – Кристоф Поарел, е изпратил до България нови писма с препоръки, свързани с подготвяните промени в българското законодателство за разследване на главния прокурор, предаде БНТ. Поарел посочва, че в предложенията има положителни неща, но те не са достатъчни и това може да бъде временен механизъм.

От Съвета на Европа предлагат да се предвидят по-ясни правила за подбор на специалния прокурор. И отчитат като недостатък предложението само членове на прокурорската колегия да издигат кандидатури. В предложенията се отбелязва още, че трябва да се предвиди възможност разследващите от вътрешното министерство да работят под ръководството на специалния прокурор по разследвания срещу главния прокурор. А след края на мандата специалният прокурор да може да стане съдия.

Според Кристоф Поарел специалният прокурор трябва да разследва и заместниците на главния прокурор, а отказите за образуване на наказателно производство да подлежат на съдебен контрол.

--Твоята реклама тук--

От Съвета на Европа пишат още, че трябва да има правила за заместване на специалния прокурор, ако той временно не може да изпълнява функциите си, както и ясни правила за отстраняване на главния прокурор.

--Твоята реклама тук--

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Deputati

Тренд: Само 5 партии влизат в следващия парламент, Слави е трети

Knigi

6-годишно българче издаде първата си книга