in

Томислав Дончев: Не знам за заведенията, но не бих седнал да изпия една бира на 1 февруари

--Твоята реклама тук--

Отнасяме се с разбиране към всеки, който протестира. Хората са прави да отстояват своя интерес, но задачата на хората, които вземат решенията, е да отстояват обществения интерес. Всяка една ограничителна мярка е приета след дълги дискусии с лекари, здравни експерти, икономисти, политици. Пандемията е предизвикателство, което не познаваме достатъчно добре. В момента няма алгоритъм, който да посочва кое и за колко да се затваря. Не мога да коментирам заканите за отваряне на заведенията на 1 февруари – не съм здравен експерт. Ако ме питате дали бих изпил една бира на 1 февруари в някое заведение – не, не бих си го позволил.

Това каза в предаването “Още от деня” вицепремиерът Томислав Дончев, който коментира днешния протест на собственици на заведения.

“Има държави, които от месеци прилагат изключително строги ограничителни мерки. Пак ще повторя, че няма алгоритъм как се управлява тази пандемия. Със сигурност икономическите и социалните мерки няма как да заменят нормалния трудов процес. Разбираем е гнева на хората, които са затворени и искат подкрепа още в първата седмица, но това няма как да се случи. В момента администрациите работят на пълни обороти и нещата се случват за месец. Категорично няма мярка и средства, които да са се забавили за една година. Най-малкото преди една година нямаше пандемия. За всички мерки се кандидатства по електронен път. Все още обаче не сме в ситуацията да се лишим от мнението на чиновника или служителя в администрацията. Икономическата ситуация изисква много задълбочен анализ. Според мен никой в правителството не проявява неразумен оптимизъм. Всички сме реалисти и не се обещават неща, които няма как да се изпълнят”, обяви Дончев по повод социалните и икономическите мерки на правителството за справяне с пандемията.

--Твоята реклама тук--

“След пускането на малките ученици в училищата данните показват, че няма бум на здравната обстановка. Нещата се следят всеки ден и това е причината да върнем и по-големите ученици в клас. България използва всяка една ваксина, която пристига у нас. Очевидно е, че има проблем с количествата ваксини и доставките им. Този проблем не е само за България, а и за целия ЕС и ЕК. Аз не разбирам от ваксини и не мога да коментирам темата, но със сигурност историята за ваксините на Астра-Зенека и майката на Ева Майдел е спекулация и политическа дъвка. Ваксините се поръчват от ЕК и няма как ние тук в България да се съберем и да решим да закупим ваксини точно и само от тази фирма”, категоричен бе вицепремиерът.

“Опасно е да се твърди в аванс, че изборите ще са нечестни. Това ерозира демократичния процес. На мен ми е интересно какво ще каже някой, който сега твърди, че изборите ще са нечестни, а на 4 април вземе, че ги спечели. Няма нито един довод за това, че изборите ще са нечестни. Аз изразих мнението си, че видеонаблюдението в секциите е приемлива мярка. За другите две мерки – дистанционно електронно гласуване и гласуване по пощата трябва да се внимава много, защото и двете опции крият огромни рискове. Всички видяхме какво се случи в САЩ и как там гласуваха по пощата хора, които са починали 2003 година. Какво ще стане, ако тук се случи това? Една такава ситуация ще нанесе пагубен репутационен удар върху честността на изборите. Аз искам да чуя предложения, теми за дебати и дискусии, а не само да слушам как всички са срещу ГЕРБ”, коментира Томислав Дончев темата за предстоящите парламентарни избори.

--Твоята реклама тук--

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Atelie imoti

Aтелиетата вече ще са със статут на жилища

Boris Bogov

Проф. Богов: Очаквам третата вълна на COVID-19 в средата на февруари