in

Проф. Касчиев: Опитват да прикрият провалите в енергетиката

--Твоята реклама тук--

Правителството взе решение неизползваното оборудване от АЕЦ “Белене” да бъде използвано за нова мощност в АЕЦ “Козлодуй”. Накъде поема българската енергетика и какво ще се случи с централите във време на пандемия?

“Това е решение, целящо да прикрие редица провали в енергетиката. АЕЦ “Белене” е оплетено кълбо от неразрешими проблеми. Много е закъсняло решението реакторите от “Белене” да отидат в “Козлодуй” след 8 години и половина.” Това заяви енергийният експерт проф. д-р Георги Касчиев в студиото на “Денят ON AIR”.

“Да си признаят откровено, че от тези 3,5 млрд. активите всъщност са много по-малко. Къде са останалите активи? Напът са да забъркат отново каша, както с “Белене”, посочи проф. Касчиев.

Той обясни, че рискът инвеститорите да заведат съдебен иск и да съдят страната ни е реален.

“Когато ни осъдиха руснаците за “Белене”, само 60 млн. струваха адвокатите”, отбеляза той. По думите му не цялото оборудване от АЕЦ “Белене” може да се използва за нов ядрен проект.

“САЩ се отказаха от сделката, защото разбраха, че сътрудничеството между България и Русия е отровно за тях. Омръзнали сме на цяла Европа. Държави, които нямаха ядрена история като Беларус, миналата година пуснаха реакторите”, допълни проф. Георги Касчиев.

--Твоята реклама тук--

И заяви, че АЕЦ “Козлодуй” зависи от това дали руската страна ще прояви готовност, защото иначе няма кой технически да разработи оборудването.

А икономическият експерт Владимир Каролев беше категоричен пред Bulgaria ON AIR, че проектът в Белене в момента няма никакъв смисъл.

--Твоята реклама тук--

“Не се знае кой ще инвестира. Когато дойде г-жа Клинтън беше спрян проектът. Не казвам, че ако не беше спрян по политически проблеми, щеше да стане, но вече бяхме направили проучване на пазара. Решението беше, че ако не се намерят пазари, няма да се прави с държавни пари”, каза Каролев.

По думите му много правителства са виновни за обезценяването на акциите.

“Само няколко милиона лева се плащаха за PR, не може отново да тичаме по тези пътеки, пак ще ни се смее светът. Трябва да се направи последен опит и ако не стане, да се забрави за това оборудване. Пазарът трябва да реши има ли смисъл, а ние още не сме стигнали до пазарен тест”, подчерта икономическият експерт.

И отбеляза, че отново няма прозрачност по проекта, защото според него “енергийното министерство знае, че няма интерес от инвеститорите”.

По телефона се включи и изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” Наско Михов.

“Сигурен съм, че ще има правилно държавническо решение, стига всички енергийни експерти да обединят усилията си и да работят в една посока”, каза Михов.

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

--Твоята реклама тук--

Comments

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    --Твоята реклама тук--

    Байдън обяви мораториум върху сондажите за петрол и газ

    Байдън обяви мораториум върху сондажите за петрол и газ

    Новият първи дипломат на САЩ обеща: Ще успокоя световната общност!

    Новият първи дипломат на САЩ обеща: Ще успокоя световната общност!