in

Екатерина Захариева: Страните от ЕС и Латинска Америка трябва заедно да се изправят пред предизвикателствата, породени от пандемията

--Твоята реклама тук--

Страните от ЕС и Латинска Америка трябва да работят заедно за справяне с предизвикателствата на пандемията от Ковид-19. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на неформалната среща на министрите на външните работи на ЕС и държавите от Латинска Америка и Карибите (ЛАК), провела се във видеоконферентен формат.

“Нашето дългогодишно партньорство се основава на споделени ценности, история и ангажимент за мултилатерализъм. За нас сега е важно повече от всякога да се изправим заедно пред предизвикателствата, породени от пандемията и нейните последствия. Вирусът не познава граници, идеологии, раса или социални условия“, изтъкна министър Захариева.

Сред основните цели на форума бе активизиране на стратегическото партньорство между ЕС и ЛАК, основано на споделени ценности и интереси, потвърждаване на ангажимента за ефективно многостранно сътрудничество, основано на принципите на демокрацията, върховенството на закона и правата на човека.

Пред участниците във форума министър Екатерина Захариева поясни, че е нужна тясна координация за справянето с пандемията, отварянето на икономиките на страните и съгласувани усилия за предотвратяване на бъдещи пандемии.

--Твоята реклама тук--

Като отбелязва ползите от партньорството със страните от Латинска Америка и Карибите в настоящия труден период, тя подчерта необходимостта от дългосрочни съвместни действия за икономическо възстановяване и за неотложни мерки в защита на най-уязвимите групи.

„Oтговорът на пандемията Ковид-19 трябва да надхвърли краткосрочните спешни мерки. България подчертава значението на споделените действия за смекчаване на въздействието на пандемията върху хората в уязвимо положение. Отговорът на Ковид-19 отчете нарастващите хуманитарни нужди“, допълни външния ни министър.

По време на срещата министрите приеха съвместно комюнике, в което потвърдиха намеренията да се ускори диалогът между ЕС и ЛАК на високо ниво. Те изразиха увереност, че има големи ползи от международното сътрудничество в днешния взаимосвързан и взаимно зависим свят и потвърдиха убедеността да работят заедно за постигане на по-демократични, проспериращи, сплотени и приобщаващи общества. Министрите потвърдиха и решимостта си да ускорят съвместните усилия за преодоляване на предизвикателствата от коронавируса. Те подчертаха необходимостта да се осигури устойчиво възстановяване и да се изграждат по-иновативни, приобщаващи и издръжливи икономики и общества.

--Твоята реклама тук--

ЕС е основният партньор за развитие на страните от Латинска Америка и Карибския басейн, вторият най-голям търговски партньор и най-големият инвеститор в региона. Държавите от двата региона са тясно свързани в исторически, културен и икономически план.

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

zname20bulgaria

МВнР обяви за персона нон грата руски дипломат

mz logo

Удължава се срокът на въведените противоепидемични мерки