in , ,

Полицаи разпръснаха протест на кукери в Разлог

--Твоята реклама тук--

Полицаи разпръснаха протестно шествие на кукери в Разлог, предаде БНТ.

Заради пандемията, емблематичният за града фестивал “Старчевата” беше отменен. Кукери обаче намериха начин да се появят маскирани по улиците на града и да спазят вековната традиция – облякоха костюмите, сложиха звънците и излязоха на мирен протест.

Около 40 души от махала “Крапата” в Разлог облекли снощи кукерски костюми и тръгнали да обикалят града, за да гонят злите сили.

“Всичките бяхме с маски, спазвахме противоепидемичните изисквания, имаше разстояние между хората, имаше в началото полицейско присъствие малко, после се увеличи, дойдоха жандармерия”, казва Пламен Хаджиев, ръководител на кукерска група.

Кукерите искали да обиколят улиците на града, каквато е вековната традицията в Разлог, но полицаите не ги допуснали. Спирали ги на всяко кръстовище.

--Твоята реклама тук--

“На всяко кръстовище, на всяка улица, завъртаха се коли, пускаха се сирени, лампи. Обстановката беше тягостна, ако с полиция и жандармерия се поддържа традиция, Господ да ни е на помощ”, допълва Христо Копанаров, ръководител на кукерска група.

Кукерите имали разрешение за протестно шествие, но само в рамките на квартала, където живеят.

“Знам, че е неприятно – Разлог е град пазител на традициите, номиниран именно с този фествивал, но сега в Рио де Жанейро фестивалът е отложен. Трябва да проявим разбиране, търпение”, каза кметът на Разлог Красимир Герчев.

Кукерите в Разлог планират и следваща проява на 1 януари, а от общината са категорични, че струпването на хора е забранено и няма да променят противоепидемичните мерки.


България

--Твоята реклама тук--

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

3844 са ваксинираните до момента

Франция е рекордьор по нежелаещи да се ваксинират

Молдова очаква нов премиер

Молдова очаква нов премиер