in

Хърватия получи първите пратки хуманитарна помощ от България

--Твоята реклама тук--

Хърватия получи първите пратки хуманитарна помощ от България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР). Два военно-транспортни самолета С-27J „Спартан“ с екипажи от състава на българските Военновъздушни сили, натоварени с хуманитарна помощ от България за пострадалите при разрушителното земетресение в Хърватия на 29 декември 2020 г., кацнаха последователно на летище „Загреб“ преди обед.

Представители на българското посолство в Загреб, на хърватските Служба „Гражданска защита“ и Министерство на отбраната, както и на Европейската комисия присъстваха при разтоварването на камионите.

По-късно днес се очаква в Загреб да пристигне допълнителна пратка с хуманитарна помощ от България. Тя също ще бъде превозена със военно-транспортен С-27J „Спартан“. Цялостната пратка от България съдържа 500 сгъваеми легла, от тях 300 с матраци, и 100 радиатора.

--Твоята реклама тук--

Пред посланика на България в Хърватия Генка Георгиева флотилен адмирал Милан Жунич от Министерството на отбраната на Република Хърватия и Томислав Маревич, ръководител на Службата за оперативна готовност към “Гражданска защита”, благодариха на българското правителство и българския народ за бързата и своевременна реакция. Те определиха помощта като солидарност, която потвърждава силното приятелство между българския и хърватския народ, датиращо от векове.

От МВнР припомнят, че на 30 декември 2020 г. Министерският съвет отпусна чрез бюджета на МВнР 100 000 евро в помощ на Хърватия за възстановяване от земетресението. Организирани са и спешни доставки на минерална вода за страната.


София / България

--Твоята реклама тук--

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Започва строежът на тунел под Балтийско море

Започва строежът на тунел под Балтийско море

15-годишен водач опита да

15-годишен водач опита да “почерпи” катаджии с 50 евро