in

Грипът ни връхлита през януари и февруари

--Твоята реклама тук--

Грипната епидемия в България се очаква още в началото на годината – през месеците януари и февруари. По данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията всяка година около 70 000 европейци губят живота си заради грип.

За сравнение смъртността в Европа, причинена от COVID-19, надхвърля 550 000.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести броят на заболели от грип и остри респираторни заболявания през последната седмица е 1209.

При всеки болестта протича различно, затова и е трудно да се направи клинична разлика между грип и COVID-19.

„Може би най-голямата съществена разлика между COVID-19 и грип е острото начало при грипа и плавното влошаване на симптомите при COVID-19, но както всяко нещо в медицината, нищо няма на 100%“, обясни вирусологът Любомира Гломб пред bTV.

От Националния център по заразни и паразитни болести очакват, че през грипния сезон ще циркулират познатите ни грипни щамове – двете разновидностите на грип А – “Свински грип” и “Хонконг” и двете на грип Б – “Виктория” и “Ямагата”.

--Твоята реклама тук--

Към момента обаче у нас още няма регистриран официално щам.

--Твоята реклама тук--

„Този сезон все още не се наблюдава грипен сезон. Разпространението на грип в ЕС все още е на ниво междусезонно, тоест случаите са единични, както е през лятото“, допълни Любомира Гломб.

Грипът протича най-тежко при малките деца и хората над 65-годишна възраст. „Най-добрата профилактика винаги е била ваксината“, каза още вирусологът.

В България в последните години обаче се ваксинират близо 3 процента от населението. В годината на коронакризата обаче още през октомври пред аптеките се извиха опашки за противогрипни ваксини.

„Количеството, което беше внесено, не достигна до всички аптеки. Нямаше достатъчни количества, за да можем да подсигурим всички пациенти. Хора с хронични заболявания, по-възрастното население добре е да се ваксинира, както и малките деца, защото грипът не щади никого – нито млад нито стар“, заяви Маргарита Грозданова, член на Българския фармацевтичен съюз пред бТВ.

Противогрипни ваксини има в наличност при един от тъговците на едро, но поради малкото търсене, те масово липсват в аптеките.

По оценки на Световната здравна организация 1 милиард души по света се разболяват от грип всяка година. Между 3 и 5 милиона души го карат тежко, а между 290 000 и 650 000 умират от грипни усложнения.


България

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

--Твоята реклама тук--

Comments

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    --Твоята реклама тук--

    Вера Иванова: Честито първо място, г-н премиер...

    Вера Иванова: Честито първо място, г-н премиер…

    Радко Влайков си тръгна от Белград с прощално писмо

    Радко Влайков си тръгна от Белград с прощално писмо