in

Турист загина край връх Жълтец

--Твоята реклама тук--

През деня са станали пет инцидента с туристи в района северно от връх Ботев, предаде NOVA.

По три от сигналите се работи в момента, съобщиха от Планинската спасителна служба в Троян. Мобилизирани са планински спасители от Ловеч, Троян, Карлово, Калофер, защото условията в планината са много сурови в момента.

Около обяд в Централния денонощен пост (ЦДП) на ПСС е получен сигнал за турист, пострадал при падане в района на вр. Млечния чал. Планински спасители тръгват към пострадалия, оказват му първа помощ и го придружават към паркинга, информират от планинската служба.

Междувременно, отново през ЦДП, се получава сигнал от млада жена, която обяснява, че приятелят ѝ е паднал в улей. Инцидентът е станал отново по трасето на кабела. Планински спасител от отряд Калофер, който в момента се намира в района, вижда момичето и незабавно започва издирване на пострадалия. Установява местоположението му, оказва му първа помощ и го придружава до безопасно място.

Докато помага на двамата да се придвижат надолу по пътеката забелязва, че други двама туристи, движещи се наблизо, внезапно изчезват от погледа му. Връща се назад и установява, че единият е паднал в улей. Вторият, при опит да му помогне, е пропаднал след него. Спасителят оказва и на тях първа помощ, предприема мерки за изолирането им от студа и започва извеждането им един по един до лятната пътека за вр. Ботев. Групата, организирана за транспорт на първия случай, е пренасочена към пътеката по кабела. Организирана е и втора група от планински спасители, към която се присъединяват и техните колеги от отряд Ловеч. В последствие тръгва и трета група, която да пресрещане и помогне за транспорта на пострадалите надолу.

--Твоята реклама тук--

В момента и тримата пострадали се транспортират към лечебно заведение.

Приблизително по същото време след обяд, двама туристи, движещи се от заслон „Ботев“ към хижа „Добрила“, претърпяват инцидент. Единият се подхлъзва в района на вр. „Жълтец“ и пада по склона в южна посока около 300 м. Малко по-късно е установена смъртта му, информира Планинската спасителна служба. Предстои планинските спасители да достигнат до него и да организират транспортирането му.

Причина за всички инциденти е подценяване на условията в зимната планина и по-точно снежната обстановка, както и липсата на подходящо оборудване, уточняват експертите. Пострадалите са били без котки или са използвали неподходящи за условията в момента туристически котки.


България

--Твоята реклама тук--

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

АПИ отпуска 5 млн. лв. за археологически проучвания

АПИ отпуска 5 млн. лв. за археологически проучвания

Протестът:

Протестът: “Борисов – позор, оставка и затвор”