in

За един закон на едни майки

Да проследим какво се случва в Министерството на труда и социалната политика след сбъдването на заветната мечта на г-жа Сачева да се окичи с титлата Министър, баш на това министерство.

На 29.11.2019 Премиерът поиска оставката на Бисер Петков от поста Министър на труда и социалната политика с мотивите, че темповете с които МТПС работи не отговарят на обществено-политическите очаквания. Както вече знаете, ние бяхме категорично против тази оставка и тези изсмукани от пръстите мотиви. Защо ли? Защото това беше първият и очевидно за сега единствен Министър, под чието ръководство това министерство започна да РАБОТИ. Без значение дали темповете на работа са отговаряли на обществено-политическите (да си кажем честно – особено политическите) очаквания. Най-после при този Министър това министерство се размърда и при това в правилна посока. Да, обаче Бисер Петков може и да е всичко, но не и „калинка“, изпълняваща безпрекословно политическите поръчки на Повелителя на калинките.

Не беше изненада, че на така овакантеният пост Повелителя на калинките постави г-жа Сачева, която прелетя от поста заместник – Министър в МОН. Та, г-жа Сачева кацна на дълго бленувания от нея „стол“ в момент в който родителски организации искаха отмяна на Закона за социалните услуги (ЗСУ). В крайна сметка, бе отложено с 6 месеца влизането в сила на този закон.

На 16.01.2020 ден се разбира, че 13 000 души, които са ползвали асистенти по национална програма „Асистенти на хора с увреждания“, от 01.01.2020 са оставени без асистентска подкрепа. Това са хора, които през 2020 не попадат в обхвата на Закона за личната помощ (ЗЛП), поради ограничения наложени от г-н Горанов. Тези ограничения падат на 01.01.2021 г. и тогава всеки ще може да кандидатства за личен асистент по Закона за личната помощ, без значение дали има или няма ТЕЛК.

Сега ако си мислите, че управляващите ни са осъзнали грешката си с налагането на ограничения в ЗЛП, жестоко се лъжете.  От трибуната на НС г-жа Сачева заяви, че Законът на Манолова и Нинова (ЗЛП) е тромав и несправедлив. И вместо да се предложат промени за отпадането на тези ограничения се започна едно пърхане по медиите и даване на изявления все в този дух. Изявления, пълни с повърхностен популизъм. Ключовите моменти в изявленията на г-жа Сачева са:

Ø Законът за личната помощ е несправедлив защото има ограничения в обхвата му. Да така е, по настояване на Министър Горанов в закона има ограничения в обхвата за тази година. От догодина тези ограничения отпадат. Но вярвайте, никой няма да ви се разсърди, ако тези ограничения паднат и сега, освен може би министър Горанов и Повелителя.

Ø Цитираме: „хората с 90% трябва да се лишават от средства, между 100 и 380 лева“  – Тук всъщност става дума, за това, че възрастните хора с увреждания, които получават добавка (парични средства) за „чужда помощ“ (100лв) и децата с увреждания над 90% ТЕЛК, които получават 930 лв. месечна подкрепа за отглеждане на дете с увреждане, като част от тази подкрепа е (380 лв.) е дефинирана като помощ за „осигуряване на грижа и подкрепа в домашна и семейна среда“, трябва да преведат тези пари като заплата на асистентите, за да няма двойно финансиране. Това пак е по искане на г-н Горанов. Ние от своя страна сме щастливи, че г-жа Сачева счита, че това искане на Министъра на финансите е несправедливо и абсолютно ще я подкрепим в искането ѝ за отпадането му.

Ø Родителите на хора с увреждания използват ЗЛП за да си осигурят допълнителни доходи, като те стават асистенти на децата си. Според нея това означавало, че ние родителите на спираме да бъдем родители на децата си, пречим да бъдат независими и „не даваме възможност на някой професионалист да работи децата ни“. Няма как да не си зададем въпросът, дали настоящият Министър на труда и социалната политика, който също така е бивш зам.-министър на образованието, а преди това е бил и зам. – министър в МТПС е наясно, че всяко едно дете / човек с увреждане се нуждае от екип от професионалисти с експертиза в различни области. Асистентът, дори той да е родител на детето/човека с увреждане в никакъв случай не отнема възможността на професионалистите да работят с детето / човека с увреждане, стига разбира се тези професионалисти да са налични. Или може би г-жа Сачева мисли, че понеже сме майки на деца с увреждания , по подразбиране трябва да  сме тъпи, прости, неуки и неподлежащи на научаване. С две думи неспособни сме да покрием високите изисквания за асистент на човек с увреждане и, че дори да има такива изисквания (а то няма) сме неспособни да се научим и да станем професионалисти в оказването на лична помощ. Чудим се, дали г-жа Сачева, с богатите си опит и експертност, придобити от прелитането между МОН и МТПС, ще може да отгатне кои са били въпросните „професионалисти“,  оказвали лична помощ на децата ни преди приемането на ЗЛП? Как пък преди това можехме да оказваме асистентска грижа на децата си ( по програми и без програми) без да им вредим, а сега направо ги съсипваме, само и само  да си осигурим големите допълнителни доходи в размер на една минимална работна заплата бруто!

Г-жа Сачева е заявила намерението си през март да възложи изготвянето частична оценка на въздействието на Закона за личната помощ. Разбира се това би било нещо нормално и абсолютно в реда на нещата, ако г-жа Сачева се бе въздържала от оценяването на същият този закон като неработещ, тромав, несправедлив, осакатяващ хората с увреждания и единствено осигуряващ доходи на едни необразовани и алчни женички. При това положение, едва ли някой ще повярва в обективността на направената оценка на въздействието!Какво обаче се крие зад целия този театър. Много просто – през 2021 падат ограниченията за обхвата на Закона за личната помощ и пак от тази година заплащането на асистентите се увеличава на 1,4 от МРЗ. Правителството няма пари ЗА хората с увреждания, въпреки че се чуди какво да прави с 3 милиарда излишък. А тогава ЗЛП ще се окаже проблем, голям ПРОБЛЕМ, защото през 2021 г. са и президентските и парламентарните избори.

Та затова г-жа Сачева, послушно изпълнява поръчка на Повелителя на калинките да унищожи Закона за личната помощ. Най-вероятно ще се опита да вкара личната помощ като точка към ЗСУ (който бе удобно отложен уж заради протестите на родителите). А това означава, че се връщаме там откъдето бяхме тръгнали. Безкрайни списъци със чакащи да получат асистентска грижа от максимум 3-4 часа на ден – за хората с най-тежки увреждания.

НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ ОТНОВО!

Преди две години протестирахме защото искахме ЗЛП да се приеме и отказвахме да извикаме „ОСТАВКА“ на правителството само заради надеждата, че този закон ще се приеме и ще се спасят хиляди животи на хора с увреждания. Мислите ли, че ако посегнете на закона ни ще има какво да ни спре да викнем „ОСТАВКА“?!

Между другото, обмисляме едни от основните ни искания на предстоящият ни протест да са промяна в ЗЛП с която да се преустанови отнемането  чуждата помощ и 380 лв. от помощта за отглеждане на дете с увреждане, от хора (респ. деца) с 90 и повече процента ТЕЛК и отпадане на ограниченията в обхвата му. Убедени сме, че г-жа Сачева ще е доволна и ще подкрепи тези наши искания, защото така законът ще стане справедлив дори и в нейните очи.

Текстът е копиран без редакция от Facebook страницата “Системата ни убива”

This post was created with our nice and easy submission form. Create your post!

Докладвай

Какво мислите за историята?

81 гласа
Upvote Downvote

Написано от ShareIt Web Team

Ние сме екипа на #ShareIt. Идеята е, да концентрираме на едно място Новини, Коментари, Събития и Сценарии, за да не се лутате в морето от Фалшиви новини. Ние не сме журналисти, а използваме легални потвърдени източници, чрез feed.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане …

0

Нарочно ли България убива децата си?

Атака спаси управлението на ГЕРБ

Атака спаси управлението на ГЕРБ