in ,

Оставиха в ареста стрелеца от Нова година в Ловеч

--Твоята реклама тук--

Районен съд-Ловеч постанови най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ за мъжа, прострелял жена в Ловеч навръх Нова година, съобщи dariknews.

Стрелбата бе извършена около 01:00 часа на 1 януари. От Районна прокуратура поискаха задържаният да бъде оставен за постоянно в ареста, като се аргументираха със събраните до момента в рамките на досъдебното производство доказателства.

Според обвинението може да се направи обосновано предположение, че задържаният е извършил престъплението, за което е обвинен, а ако бъде с по-лека мярка за неотклонение, може да се укрие или да извърши престъпление.

Освен това прокурорът по делото посочи, че предстои да бъде извършена и съдебно-медицинска експертиза за степента на увреждания на пострадалата и въз основа на заключението на експертите, е възможно обвинението спрямо извършителя да бъде изменено в по-тежко, както и да му бъде повдигнато обвинение за незаконно притежание на боеприпаси и оръжие.

Защитата на обвиняемия не отрече, че може да се направи обосновано предположение, че подзащитният ѝ е извършил деянието, но според нея става въпрос за инцидент и има редица смекчаващи вината обстоятелства.

Сред тях – няма умисъл в действията на обвиняемия, изцяло е съдействал на органите на реда и дори и да не е бил потърсен на адреса му, той е щял да си признае за извършеното; дълбоко съжалявал за случилото се, още повече, че е близък с простреляната жена и семейството ѝ. Затова защитата настоя за налагане на по-лека мярка за неотклонение, а именно „домашен арест“ или „подписка“.

В изявлението си пред съда обвиняемият също помоли да не бъде задържан, както и да не му бъде налагана мярка „домашен арест“, за да има възможност да ходи на работа, защото ще са му необходими пари, се казва още в прессъобщение от съда.

След като се запозна със събраните до този момент доказателства по делото и обясненията на обвиняемия, съдът прецени, че искането на Районна прокуратура за постоянна мярка „задържане под стража“ следва да бъде уважено.

--Твоята реклама тук--

Според съда от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че мъжът е съпричастен към деянията, за които е обвинен.

Освен това, въпреки че след като е бил установен, обвиняемият е дал подробни обяснения пред разследващ орган и пред съдия, първоначалните му действия сочат, че той е направил опит да забави и осуети разследването.

Опитал е да заблуди разследващите, като е казал, че е изхвърлил оръжието в контейнер в централната част на квартал „Младост“, но то не е било установено там. Още в първите дни след инцидента е разглобил оръжието и е скрил части от него в скали в близко село, а приклада е изгорил.

Освен това в хода на разследването е установено, че в предишни периоди обвиняемият е използвал пушката и в апартамента си, като дори я е предоставял на малолетния си син. Оръжието е незаконно притежавано, преправено от въздушно в малокалибрено.

Съдът прие, че има достатъчно данни по делото за системна злоупотреба с алкохол от страна на обвиняемия, който в такова състояние ставал агресивен и не можел да контролира действията си – както е бил по време на деянията, за които е привлечен като обвиняем.

Предвид това съдът прецени, че има опасност той да извърши друго престъпление или да повлияе на свидетели, ако му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение.

Определението може да бъде обжалвано пред Окръжен съд в 3-дневен срок.

--Твоята реклама тук--

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

президент

Консултации при Президента: Избори два дни през Май предлагат от АБВ

Radev

Румен Радев: Идеята за гласуване в два дни не е моя