in , ,

Съдът в България е благосклонен към пияните и дрогирани зад волана

Такъв показателен пример е катастрофата от 19 април тази година, при която загина телевизионният водещ Милен Цветков.

--Твоята реклама тук--

Съдебната система в България е благосклонна към пияните и дрогирани зад волана, се казва в позиция на Европейския център по транспортни политики по повод искането на адвокатите на Явор Бахаров за отмяна на текстове, свързани с тестването на водачи за алкохол и наркотици.

Правосъдната система в България не може да бъде наречена съвършена. Правоприлагането създава редица парадокси, понякога дори абсурдни изключения, и невинаги правата на индивида могат да бъдат гарантирани. За подобен правен проблем Европейският център за транспортни политики сигнализира още през месец април, като насочи вниманието на Главния прокурор и Министерството на правосъдието към някои сериозни дефицити при разследването на пътно-транспортни произшествия.

Един от най-съществените правни казуси, които пряко засягат пътната безопасност, е процедурата за установяване на наличието на алкохол и наркотични вещества и това дали даден водач е карал или не под тяхно влияние. Несъвършенствата на процесите по установяването дали някой е употребил или не са значителни и това позволява на системни нарушители да продължават да управляват автомобилите си, което понякога завършва с отнемането на живот на невинни.

Такъв показателен пример е катастрофата от 19 април тази година, при която загина телевизионният водещ Милен Цветков.

При друг подобен случай през 2018 г. пострада водещата Милена Милотинова. При този пътен инцидент водач е навлязъл в насрещното и е ударил челно пътното превозно средство, в което е била водещата.

В този конкретен случай виновният водач не е бил употребил наркотични вещества или алкохол, но е бил под въздействието на лекарства, които имат негативно влияние върху реакциите на водача и са противопоказни за употреба при управление на автомобил. Две години след инцидента следствието продължава.

--Твоята реклама тук--

Друг фрапиращ случай от тази година бе задържането на актьора Явор Бахаров, който е карал под въздействието на наркотични вещества. Той бе осъден на една година ефективно излежаване на присъдата. Сега адвокатите на актьора се опитват да убедят ВАС да отмени някои текстове от наредбата за установяване на употребата на алкохол и наркотици, която се използва от МВР.

Това е опасна тенденция на оспорване на правилата и нормите от страна на водачи, които доказано системно нарушават правилата. Тази тенденция приучава всички, че нарушаването на правилата на движение е простима грешка, която с правни трикове ще им позволи да избегнат наказанието, което по принцип би трябвало да ги дисциплинира.

Примерът с Милен Цветков и Милена Милотинова нагледно показват как когато една грешка не получава своето справедливо наказание навреме, води до смърт или тежки последствия за потърпевшите, които все пак са оцелели след тежък пътен инцидент.

От началото на 2020 г., Районен Съд – Дупница е наложил наказания на 40 шофьори, за управление на МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества

--Твоята реклама тук--

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

vaccineillus

Във Велико Търново пристигат ваксините за пет области от Северна България

upset children

Две деца от Варна, загубили родители заради COVID в приемни семейства