in

Хората под карантина ще заявяват урна в срок до 24 часа преди вота

--Твоята реклама тук--

Карантинираните ще могат да подават заявление, че искат да гласуват с подвижна урна до 24 часа преди вота. Това обмислят да запишат от ГЕРБ и Обединени патриоти в промените в Изборния кодекс, който смятат да внесат в близките дни. В неделя шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви, че вече имат готов проект.

Именно пандемията от COVID -19 е причината да се отвори за промени Избирателният кодекс броени месеци преди вота.

Въвеждането на подвижни секции за хората, поставени под карантина, подобно на тези за хората с увреждания, е един от начините те да не загубят изборни права. По закон обаче хората с увреждания имат срок от 14 дни преди вота да подадат съответното заявление към общината, а на свой ред кметът да определи броя на подвижните урни според желаещите. При болните от COVID или контактните, които също са под изолация, тези срокове според управляващите трябва да са по-кратки, тъй като даден

А информацията дали даден човек е под карантина ще се потвърждава от РЗИ. От ГЕРБ се аргументират, че това е най-разумният и оптималният вариант на основата на този ИК, който имаме. Всичко друго, ако тепърва се променя, щяло да доведе до тежки последствия, а да се отваря ИК три месеца преди избори определят като безумие.

Възможността за подвижни урни бе поискана от почти всички страни по време на консултациите за датата на вота при президента Румен Радев. От Обществения съвет към ЦИК дори заявиха, че за това не били нужни законови промени, а можело да стане само с правила и инструкции от страна на ЦИК. От самата комисия обаче категорично заявиха, че за това са нужни промени в ИК, защото всяко по-широко тълкуване на закона от тяхна страна може да бъде основания за оспорване на резултатите от изборите,а тяхната основна задача е да гарантират прозрачен и законосъобразен вот. От днес (вторник – бел.р.) започват консултации на Радев с партиите в НС.

--Твоята реклама тук--

Само преди дни вицепремиерът Красимир Каракачанов, че

Въпросът е как ще се набират членовете за тези подвижни секции, дали те също ще трябва да са изкарали COVID-19 или не, както и ще имат ли по-високо възнаграждение. Относно заплащането на членовете на секциите в условия на пандемия, от вече ЦИК дадоха да се разбере, че работят по въпроса и това ще бъде отчетено, но едва когато получат план-сметката за вота.

Много организации, дори и такива на българите зад граница искат вот по пощата, но за нашите условия той не е много приложим, предвид и кратките срокове. Най- вероятно няма да има и централно увеличение на изборния ден, както настояват и кметовете. В момента ИК позволява изборния ден да започне в 5.00,вместо в 7.00 часа по искане на даден РИК или кмет на община и да завърши вместо в 21.00, вместо в 20.00, ако пред секцията има още хора.

--Твоята реклама тук--

Новините такива, каквито са!

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Цветан Василев каза кога е укрепнал бракът по сметка между Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

Цветан Василев каза кога е укрепнал бракът по сметка между Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

Харадинай: Еди Рама да се занимава с Косово, а не със спора на Турция и Гърция

Харадинай: Еди Рама да се занимава с Косово, а не със спора на Турция и Гърция