in

Съюзът на турските риболовци разкри: Рибата в Черно море бяга към България

--Твоята реклама тук--

Рибите, които обичайно обитават турските води на Черно море, бягат към българския бряг, алармират турски рибари.

Новината дойде от електронното турското издание www.cumhuriyet.com, което публикува изявление на Съюза на риболовните кооперации на региона Самсун. Неговият председател Атиф Малкоч е категоричен, че всички риби са започнали да мигрират наобратно – на запад вместо на изток в Черно море. „Това се случва за първи път“, категоричен е той.

Според него причината е глобалното изменение на климата. Освен променения миграционен маршрут на пасажите Атиф Малкоч твърди, че климатичните промени са се отразили и на размера на рибите и те ставали по-дребни. Той обяснява, че рибата мигрира към българските брегове, защото температурата на морската вода тук е 9-10 градуса, а в региона на Самсун 13-14 градуса.

--Твоята реклама тук--

„До този момент рибата винаги е мигрирала на изток, а тази година отива на запад. Миграционните пътища се обърнаха. Подобно нещо не е наблюдавано преди. Това е голям проблем. Смятаме, че промените в климата и затоплянето на морската вода е довело до промяна в миграционните пътищата на рибата“, заявява председателят на Съюза на риболовните кооперации на регион Самсун.

Наши учени също признават, че има такава тенденция, но те не се наемат поне към момента да правят генерални изводи и заключения. Те твърдят, че това явление се наблюдава през последните 5-6 години, но досега не е проучвано задълбочено. Българските учени допускат, че това може да е временно явление, а не постоянна и необратима промяна.

„Действително има промени в миграциите на рибата по причина, че средната годишна температура на водата в Черно море се повишава, както и на въздуха“, заяви доц. Виолин Райков от Института по океанология във Варна. Това е тенденция, започнала като процес в края на 60-те години. През изминалите шест десетилетия постепенно се наблюдава процес на затопляне и това, разбира се, дава своето отражение и върху миграцията.

--Твоята реклама тук--

Има видове риба, които зимуват на едно място, на друго се отхранват и на трето се размножават. Да вземем за пример хамсията, която е най-ценна за Турция, защото южната ни съседка има средногодишен улов 300-400 000 тона. Този вид риба зимува в Самсун и брега на Анадола, а се размножава в България, Румъния и Украйна – от месец май до октомври.

Същото важи и за други топлолюбиви видове като сафрида например. Затова и струпването на рибата на пасажи и съответно времето за нейния улов беше пролет и есен. От ноември тя напуска нашите води и се връща обратно към Турция. Ако температурата е под 9 градуса, тя избягва тези води, защото е топлолюбив вид, а при нас температурите са ниски затова и тя мигрира.

През последните 5-6 години обаче се наблюдава в български води улов на хамсия и през декември и през януари, което преди го е нямало. Така е и в момента. Сега, в средата на януари, температурата на морската вода у нас е 10 градуса, а нормалното е да е около 2 до 3 градуса. Тоест рибата се чувства добре на тази температура и остава да зимува в наши води. Но, от друга страна, през месец февруари м.г. водата също беше топла, но хамсията изчезна, тоест мигрира към Турция.

Затова считам, че има такива белези за промяна на миграционните пътища. Но за да се правят кардинални изводи, трябва да се направи по-задълбочено проучване в цялото Черно море“, допълни доц. Райков.

Новините такива, каквито са!

--Твоята реклама тук--

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

--Твоята реклама тук--

Comments

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    --Твоята реклама тук--

    Шефът на болницата в Сандански не се чувства виновен за скандала с ваксините

    Шефът на болницата в Сандански не се чувства виновен за скандала с ваксините

    Няма какво да ме накара да призная македонците за българи

    Няма какво да ме накара да призная македонците за българи