in

5 деца са с тежък миокардит след прекаран COVID-19

--Твоята реклама тук--

„Вече знаем, че коронавирусът предизвиква постковиден миокардит – възпаление на миокарда и ние само за последните два месеца сме приели пет деца с такъв миокардит, а ние по толкова приемаме за две години“. Това заяви пред БНР кардиологът в Националната кардиологична болницад-р Любомир Димитров и уточни, че става дума за деца между 4 и 16 години.

„Вирусът протича в две фази – първата е с нахлуването му в организма, което протича като грип или пневмония, а при втората фаза след 7- 10 ден се засягат ендотела – клетките, които тапицират съдовете и тази болест тогава може да засегне всички органи и системи като към миокарда и той го предпочита.“, обясни кардиологът.

Д–р Димитров подчерта, че която и ваксина да избере човек, и след май месец, когато ще започне масовата ваксинация, и трите ваксини имат идентични характеристики от гледна точка за пациента.

По думите му хората със сърдечно–съдови заболявания, включително и с високо кръвно, трябва да се ваксинират, с изключение на тези със сърдечна недостатъчност и то която е лошо контролирана.

--Твоята реклама тук--

„Около 30 на сто от хората от страните в Европейския съюз казват „Да“ за ваксинирането, 50 на сто са против, останалите се колебаят“, каза кардиологът.

„Най-висок процент при желаещите да се ваксинират е сред медиците у нас, а много нисък е при учителите – около 21 на сто казват, че ще се ваксинират, останалите са колебаещите се или отказват. Много от хората, които съм питал защо не искат да се ваксинират, казват, че няма достатъчно информация. А това не е така – има много медицинска информация за кратката характеристика на ваксината от листовката и излиза от всеки сайт, като най-добре е тя да се търси от сайта на Министерство на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата. Въпросът е търсим ли я информацията, а повечето хора искат всичко наготово.“, коментира още специалистът. И подчерта: „Това, което е липсващото звено в момента, е ясна и насочена информационна кампания с цел хората да получат повече информация за ваксините.“

Ако не убедим хората, че ваксината е безопасна и ефективна, ще дойде време, в което ще има ваксини, но няма да има желаещи, смята д-р Димитров.

--Твоята реклама тук--

Новините такива, каквито са!

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Започва акция на

Започва акция на “Пътна полиция” в малките населени места

Олимпийските игри под въпрос

Олимпийските игри под въпрос