in

Гаражът по-скъп от апартамент, охраняемите паркинги резервирани с години

--Твоята реклама тук--

Гаражите догониха цените на апартаментите, а на много места са дори по-скъпи, пише „Телеграф. Тенденцията е най-силно осезаема в София и особено отчетлива в районите със зона за платено паркиране и съседните им.

От 4 януари в столицата по-евтината зелена зона за платено паркиране бе разширена с жк „Иван Вазов“ и частта от район „Слатина“ между бул. „Ситняково“ и външното министерство. Това е довело до мигновено поскъпване както на продажната цена, така и на наемите на гаражи и паркоместа. „Тук говорим за класически пазар, където търсенето и предлагането са единствените фактори. Търсенето на гаражи в тези райони, както и околните им е изключително високо. Същевременно предлагането е силно ограничено до степен, че такова почти няма“, информираха от голяма столична агенция за недвижими имоти.

Предлагане на гаражи и паркоместа в редица райони на София както за продан, така и за наем де факто няма. В целия жк „Иван Вазов“ се продават едва два гаража. В съседния жк „Стрелбище“ положението с паркирането е дори по-зле, защото там няма зелена зона и по тази причина е предпочитан за паркиране от хиляди работещи и наематели както от квартала, така и от „Иван Вазов“. В същото време в „Стрелбище“ се продават точно три гаража. В съседния „Хиподрума“ на пазара е един гараж, както и едно открито паркомясто. В прилежащия жк „Бели брези“ се продават два гаража.

Заради липсата на предлагане цените буквално са хвръкнали във въздуха. В „Иван Вазов“ двата гаража за продан са по над 20 000 евро, а цената на квадрат бие тази на гарсониера в много столични райони – 1400 евро на квадрат. В същото време жилища в София особено в настоящата криза се предлагат по 800-900 евро в по-непретенциозни квартали. Цените на гаражите в другите южни квартали също държат твърдо цени над 1000 евро на квадрат. Впечатляващи са и цените на паркоместата. Единственото паркомясто за продан в жк „Хиподрума“ например е под открито небе, а собственикът му иска 12 500 евро. Така цената за 18-квадратовия правоъгълник идва над 700 евро/м2.

Не по-различно стои въпросът и с наемите. В целия жк „Иван Вазов“ под наем се предлага един-единствен гараж, който струва 200 лв. на месец. В „Стрелбище“ под наем се дават пет гаража, а наемите са от 150 лв. нагоре, като най-евтините побират само коли от ниския клас. Подобна е картинката и в „Хиподрума“, както и в „Бели брези“ с по пет гаража под наем съответно във всеки. Погледнати като наем на квадрат, наемите на гаражите са същите като наем на жилище – около 6 евро на квадратен метър най-евтиното.

Трудна е ситуацията и с платените частни охраняеми паркинги в районите с наскоро въведена платена зона. Проверка сочи, че в южните райони на София места по охраняемите паркинги няма, а на редица парцели местата са резервирани за години напред и се чака ред за освобождаване.

--Твоята реклама тук--

От 1000 до 1500 евро на квадрат вървят самостоятелните гаражи в широкия център на Бургас. Цените надвишават значително тези на апартаментите. Двойно и тройно по-евтини са паркоместата в общ подземен паркинг или в заден двор на кооперация. Те вървят от 500 до 700 евро на квадрат.

Цените на гаражи ще хвърчат нагоре през последните години, защото в морския град има огромен проблем с паркирането. Центърът на Бургас, а и кварталите са презастроени и от някогашните междублокови паркинги не е останало много. От друга страна, ежегодното разширяване обхвата на синята зона също е допълнителен катализатор за поскъпването на гаражите и паркоместата. Във Варна ситуацията е същата. Справката показва, че има жилища, които се продават дори с по-ниска цена на квадратен метър, отколкото същата площ при гаражите.

Начинът на определяне на ползвател на паркомясто в Пловдив чрез жребий ще бъде премахнат. Промяната се прави в съответствие с решение на Върховния административен съд от миналия 19 ноември. Според текста на наредбата кметът на съответния район издава заповед за сформиране на комисия, която да оцени желаещите участници и да посочи ползвателя на дадено паркомясто, както и началната и крайната дата за подаване на заявление.

При повече от един кандидат за дадено общинско паркомясто таксата за ползване ще се определя чрез наддаване на кандидатите. Досега в такива случаи ползвателят се определяше чрез жребий.

--Твоята реклама тук--

Новините такива, каквито са!

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Ген. Шивиков: Шайката ще фалшифицира изборите

Ген. Шивиков: Шайката ще фалшифицира изборите

В Скопие! Стево Пендаровски осъди изгарянето на българското знаме

В Скопие! Стево Пендаровски осъди изгарянето на българското знаме