in

На вота на 4 април: Раздават маски и дезинфектант пред урната

--Твоята реклама тук--

ЦИК съвместно с Министерския съвет ще трябва да осигури средства за индивидуална защита както на членовете на СИК, така и на всички участници в изборния процес, в това число гласоподавателите. Това е заложено във внесения вчера от ГЕРБ и „Обединените патриоти“ проект за промени в Закона за извънредното положение.

Според един от текстовете в срок до 50 дни преди изборите ЦИК ще трябва да разпише регламент за условията и реда за гласуване на хоспитализираните за COVID-19, както и хората под карантина, а също и за осигуряване на безопасността на участниците в изборния процес. Правилата ще бъдат разписани след консултации с Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и Обществения съвет, при които ще бъде уточнено и какви точно предпазни средства трябва да бъдат осигурени, обясниха от редиците на управляващите. „Тогава ще стане ясно дали ще се раздават само маски,

обясниха оттам. Обмисля се и вариант за слагане на плексигласови прегради, за да се предпази здравето на членовете на СИК.

Гражданите с изтекли документи за самоличност ще могат да гласуват с тях на парламентарния вот на 4 април, без да е необходимо да представят бележка, че са подали искане за издаване на нова лична карта или паспорт, предвижда друга от промените.

Целта на изменението е

пред органите, издаващи документите за самоличност. Още преди дни, когато анонсираха готвените промени, управляващите обясниха, че това изменение ще облекчи значително най-вече сънародниците ни в чужбина. Причината е, че няма да им се налага да търсят начин да стигнат до съответните български консулства, за да си подновят документите.

С друго от измененията се предвижда хората, поставени

--Твоята реклама тук--

Специални секции ще бъдат създадени и в COVID отделенията в болниците. В какъв срок ще трябва да се подават заявленията за ползване на подобна урна обаче, ще каже ЦИК.

Промените в закона предвиждат именно Централната избирателна комисия да определя условията и реда за гласуване с подвижна избирателна урна или отделна избирателна секция, включително образуването на секциите, подаването на заявленията, в т.ч. по електронен начин през интернет страницата на комисията или съответната община или на безплатен телефонен номер, списъка за гласуване и гласуването в изборния ден.

Стенограмата от консултациите с НОЩ, ваксинационния щаб и обществения съвет ще бъде публикувана, а самите правила ще могат да се обжалват пред Върховния административен съд.

Вносителите от ГЕРБ и Обединените патриоти очакват промените в закона да минат през правната комисия към НС още следващата сряда, стана ясно на брифинг в парламента. Пак на него беше подчертано, че в проекта е заложено ЦИК да осигури средства за индивидуална защита както на членовете на СИК, така и на всички участници в изборния процес.

„Поучихме се от практиката на останалите страни, които са провеждали избори в условията на епидемия. Видяхме, че при тях са въведени специални протоколи, които да гарантират здравната сигурност на техните граждани“, заяви шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. На въпрос за евентуалното въвеждане на видеонаблюдение в изборните секции зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов пък коментира: „Нашите притеснения са свързани с това, че има противоречие със Закона за личните данни – каза Ципов.-

по смисъла на закона“. Той напомни също така позицията на управляващите, че толкова кратко време преди вота не трябва да се правят промени в Изборния кодекс.

--Твоята реклама тук--

Новините такива, каквито са!

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Започва прокурорска проверка за плаващото сметище край Своге

Започва прокурорска проверка за плаващото сметище край Своге

144 новозаразени с COVID-19 през изминалото денонощие в Китай

144 новозаразени с COVID-19 през изминалото денонощие в Китай