in

70 000 родители с бонус поне 450 лв. от държавата

--Твоята реклама тук--

Близо 70 000 родители ще получат бонус данъчно облекчение в размер на поне 450 лв. през 2022 г. Това показва справка на „Монитор“ в Националната агенция по приходите и в Националния статистически институт.

През 2021 година у нас 67 359 души се очаква да навършат пълнолетие, въпреки това обаче родителите им ще могат да се възползват от нововъведеното тази година данъчно облекчение за деца по 18 г. Бонусът бе въведен в края на миналата година, но влиза сила за 2021 г. това на практика означава, че семействата ще вземат парите през първата половина на следващата година. Тогава се очаква

да се възползват от облекчението.

--Твоята реклама тук--

От НАП коментираха, че независимо дали детето навършва пълнолетие на 1 януари 2021 или на 31 декември същата година, родителят му ще има право на пълния размер на данъчния бонус.

Данъчните облекчения за отглеждане на дете може да се използват както от местни, така и от чуждестранни физически лица. Те дават възможност от годишната данъчна основа, което сапостъпилите доходи през годината, да бъдат приспаднати сумите 200 лв., 400 лв. или 600 лв. за съответно едно, две, три или повече ненавършили пълнолетие деца.

Заради пандемията в държавния бюджет за 2021 г. бяха приети изменения, с които тези суми се вдигат. Облекченията предвиждат от годишната данъчна основа за 2021 г. да се приспадат 4500 лв. при едно ненавършило пълнолетие дете, 9000 лв. за две деца и 13 500 лв. при три или повече ненавършили пълнолетие деца.

--Твоята реклама тук--

Тъй като

това означава, че дължимите налози от родителите ще бъдат намалени с 450 лв. за едно дете, с 900 лв. за две и с 1350 лв. за три и повече деца. За данъчна основа се приемат постъпилите доходи през годината, затова ако една жена излезе в майчинство през тази година, то няма да може да се възползва от облекченията, тъй като не е получавала заплата. Законът предвижда в такъв случай от отстъпките да се възползва другият родител, респективно бащата. От по-ниски данъци може да се възползват още еднолични търговци, приемни родители, близки или роднини, включително родители без предоставено право за упражняване на родителски права, стига да са налице няколко условия.

Освен това

за дете, ако само на единия от тях доходът не е достатъчен, за да се ползва отстъпката в пълен размер.Когато размерът на данъчното облекчение е по-висок от сумата на годишните данъчни основи, разликата може да се ползва от другия родител чрез подаване на годишна данъчна декларация. Така в тези случаи е възможно конкретното данъчно облекчение да бъде разпределено за ползване между двамата родители. Ако майката е излязла в майчинство през 2021 г. и получава обезщетение, което не се смята за работна заплата, то от данъчното облекчение ще може да се възползва бащата, уточняват още от НАП.

Новините такива, каквито са!

--Твоята реклама тук--

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

--Твоята реклама тук--

Comments

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    --Твоята реклама тук--

    Епидемиолог: Преболедувалите COVID-19 не могат да бъдат заразни след това

    Епидемиолог: Преболедувалите COVID-19 не могат да бъдат заразни след това

    НАСА тества двигатели за Луната

    НАСА тества двигатели за Луната