in

До края на годината ще имаме ваксини за над 5,8 млн. души

--Твоята реклама тук--

До края на годината по предварителни данни, защото не на всички фирми ваксините вече са одобрени, над 5 800 000 граждани ще могат да бъдат ваксинирани. Това заяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

Той уточни, че от април нататък ще имаме много повече дози. Тогава ще могат да се ваксинират 863 724, а през май ще има дози за 567 093 души.

Здравният министър уточни, че където са задоволени нуждите от първа фаза, ще се преминава към втората. Ако обаче има още медици, които желаят да се ваксинират, въпреки че в дадена област вече се е преминало към имунизацията на учители и социални домове, то няма проблем и да бъдат ваксинирани. „Няма обявен край на първа фаза. Тя няма да се спре”, заяви той.

Проф. Ангелов обясни, че в шестте региона у нас има различен брой желаещи медици. Той даде пример с Ямбол, където имат нужда от още 70 дози, за да приключат с всички желаещи от първа фаза. Това означава, че при следващата доставка на ваксини в шести регион, където влизат Бургас, Ямбол и Сливен, ще са задоволени нуждите от първа фаза. Тогава ще могат да се имунизират както учители и работещи в социалните домове, така и медици, които са изявили желание след това.

--Твоята реклама тук--

По думите на министъра стратегията на България да запази втората доза, за да подсигури реимунизацията след 21-и ден е била правилна, въпреки че у нас броят на ваксинираните е едва 0,2%. „Ако бяхме избързали да наравим всички ваксини на „Пфайзер, нямаше да сме на това място в ЕС. Щяхме да сме в позицията на Италия, която в момента няма достатъчно ваксини, за да ваксинира ваксиниралите се лица с първата доза. Те обмислят какви действия да предприемат към фирмата. Ние взехме едно балансирано и консервативно решение – да ваксинираме толкова лица, за да може да се постави и втората доза. Ние сме във война. Трябва да мислим няколко крачки напред”, заяви проф. Костадинов.

Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов обясни, че няма забавяне по отношение на ваксинирането у нас и в момента, в който се получат новите дози, те се разпределят. Предстои още 2-3 фирми да получат разрешение и веднага ще се създаде организация за приемането и поставяне им. „ Работи се по изграждането на мобилните центрове, има и мотивацията с 10 лв. на екип са поставена доза”, каза проф. Гигов.Той обясни, че в един екип може да има поне 2 или 3 души и те не се занимават само с поставянето на дозата. Те съхраняват ваксините, знаят в един флакон колко дози има, следят пациентската листа с желаещи и кой кога трябва да бъде извикан, попълват документация. Преди да поставят доста правят преглед, след това дават формуляра за информирано съгласие, след ваксинацията наблюдават няколко минути пациента, изпращат и данните до националната информационна система.

--Твоята реклама тук--

Новините такива, каквито са!

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Радев: България и Сърбия трябва да насърчат взаимните инвестиции

Радев: България и Сърбия трябва да насърчат взаимните инвестиции

Дългото затваряне на училищата застрашава децата

Дългото затваряне на училищата застрашава децата