in

НАП: Бизнесът получава 22 млн. лева подкрепа до сряда

--Твоята реклама тук--

Около 8100 търговци кандидатстваха по мярката за подкрепа на микро, малки и средни предприятия с оборотни средства до 150 000 лв.. Общият размер на поисканата помощ е 115 млн. лв.. Очаква се още в първите работни дни на следващата седмица 2200 компании да получат около 20-22 млн. лв. Това каза говорителят на Националната агенция по приходите (НАП) Росен Бъчваров в ефира на БНТ.

Става дума за мярката с общ ресурс 156 млн. лв., по която бизнесът може да получи между 10-20% от оборота за 2020 г., в зависимост от вида икономическа дейност. Условие е търговците да са засегнати от заповед на здравния министър – това са ресторанти, магазини в молове и други подобни, включително образователни институции. Близо

а в следващите дни ще бъдат оценени други 3000 проектни предложения. „Добрата новина е, че приблизително половината от кандидатите ще получат това финансиране до дни“, каза Бъчваров. По думите му при някои фирми ще има нужда от допълнителни пояснения относно изпратените данни. Други пък не са одобрени, защото декларират грешни данни. Според Бъчваров става въпрос за фирми, които декларират двумесечен оборот, който е двойно по-голям от този за цялата година. „Има наистина голяма нужда от подкрепа, а това замърсява доброто намерение на държавата и правителството да подпомогне пострадалите бизнеси“, коментира Бъчваров.

Той заяви, че хазната не е на червено. „Що се отнася до НАП, хазната не е на червено. Има със 700 млн. лв. повече от планираното или с 1,1 млрд. лв. повече спрямо некризисната 2019 г.“, каза още експертът, който изтъкна, че данъците не са събираеми, а платими.

--Твоята реклама тук--

От началото на Данъчна кампания 2021 г. са минали две седмици, но вече има хора, които са подали декларации. Техният брой обаче е малко, тъй като повечето граждани предпочитат

налични налични през е-портала на приходното ведомство от март. „Хората чакат да дойде март, да погледнат предварително попълнената данъчна декларация, да кажат: „Това е вярно“, и да платят данъците“, заяви говорителят на НАП. Той напомни, че през 2020 г. 90 на сто от декларациите са подадени по електронен път. Дори тогава редакция във въведените данни може да се направи, а използваните данъчни облекчения и приходи от наем от физическо лице трябва да въведем сами.

Ако искаме да използваме данъчно облекчения за ремонт на дома, то трябва сега да съберем необходимите документи за извършения труд от майстор. Така може да си намалим налога с до 200 лв. За да използваме до 5 на сто отстъпка от данъка пък трябва да изпратим декларацията си онлайн и да нямаме стари задължения към хазната.

--Твоята реклама тук--

Новините такива, каквито са!

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Pargov

Паргов: Следващите два месеца ще са критични за бъдещето на България

Борисов направи изненадващо посещение, иска информация за мръсната вода

Борисов направи изненадващо посещение, иска информация за мръсната вода