in

€9361 инвестиции на човек в София, в Силистра – само 257 евро

--Твоята реклама тук--

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) на човек в София (столица) се равняват на 9361 евро. Това е и най-високият резултат сред областите в страната през 2018 г. На опашката са Силистра, Монтана, Кюстендил, Ямбол и Плевен със съответно 257 евро, 274 евро, 361 евро, 445 евро и 524 евро, става ясно от изследването на Института за пазарна икономика (ИПИ) „Регионални профили: показатели за развитие”.

От изведените данни става ясно, че средно на глава на населението у нас се падат по 3560 евро преки чуждестранни инвестиции. В едва 4 области обаче

през 2018 г. – това са София (столица), София (6064 евро), Бургас (5019 евро) и Варна (3968 евро). В останалите 24 области инвестициите на глава от населението са под 3560 евро, а при 13 от тях – под 1000 евро. „Инвестиционната активност остава концентрирана във водещите икономически центрове – над 70% от ПЧИ с натрупване и над 60% от разходите за придобиване на дълготрайни материални активи в нефинансовите предприятия са в София (столица), Пловдив, Варна и Бургас”, отбелязват от ИПИ.

--Твоята реклама тук--

Макар и по-малки като мащаб,

През последните години обаче се наблюдава засилена динамика в т. нар. вторични центрове. „Индустриални инвестиции в области като Шумен и Търговище на североизток или Кърджали и Хасково на юг, както и навлизането на дигитални компании в области като Русе и Велико Търново повишиха инвестиционната активност извън големите центрове”, обясняват експертите от института.

--Твоята реклама тук--

Иначе общо преките инвестиции през миналата 2020 година достигнаха рекордно високо ниво. Сертифицираните проекти по Закона за насърчаване на инвестициите са за над 1 млрд. лв., което е

Това ще рече, че на глава от населението се падат малко под 143 лв. или 73,26 евро. С тях се създават над 4500 нови работни места. Към края на ноември пък само ПЧИ са на стойност близо 850 млн. евро, показват последните данни на централната банка.

Най-силните индустриални области в страната – като дял на индустрията в добавената стойност – са Стара Загора, Враца, София и Габрово, което ИПИ обяснява с големите енергийни компании в Стара Загора и Враца, индустрията в широката периферия на столицата и традиционния промишлен профил на Габрово.

Новините такива, каквито са!

--Твоята реклама тук--

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

--Твоята реклама тук--

Comments

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    --Твоята реклама тук--

    Магдалена Милтенова: Автобусният бранш е потърпевш от мерките

    Магдалена Милтенова: Автобусният бранш е потърпевш от мерките

    Недоглеждане направи жена милионерка

    Недоглеждане направи жена милионерка