in

Как да планираме почивката си през следващия уикенд

Като много семейства в България и ние сме част от тези, които обожават да пътуват. Но тъй като вече не сме само двама и не можем просто спонтанно да решим и да тръгнем някъде, трябва предварително да се подготвим и правилно да планираме пътуването си, така че то да е забавно за всички и да не се превърне в провал и източник на напрежение между нас. Ето какво бих Ви посъветвала при планирането на следващото Ви пътуване.

На първо място е важно да определите бюджета, който можете да отделите за предстоящото си пътуване. Това е важно, защото не трябва да хвърляте твърде много средства, които да Ви разорят и да направят дните до следващата Ви заплата трудни за преживяване. Често сме склонни да хвърляме доста средства, за да си прекараме добре през почивните дни, но не трябва да забравяме, че след тях идват отново ежедневните разходи, които трябва да сме готови да покриваме своевременно. Затова бъдете внимателни и планирайте правилно разходването на средствата си.

След като сте определили бюджет спрямо него трябва да определите и дестинацията на пътуването си. Ако разполагате с по-малко средства се спрете на пътуване за един ден до някое място, което не сте посещавали до сега, за да Ви бъде интересно и да преживеете нещо ново. В България има безброй красиви места, които можете да посетите. Ако обичате планината направете един лек преход до някое езеро и водопад. Едновременно ще се насладите на природата и чистия въздух, а и ще си направите страхотни снимки за спомен от пътуването. През лятото, ако сте близо до морето винаги можете да посетите някои от приказните ни плажове. Ако пък предпочитате градската среда можете да изберете един от интересните градове пълни с исторически паметници и малки улички, пълни с чар и романтика. От големите градове веднага се сещам за Велико Търново, Плевен, Пловдив, Русе, Шумен, които са ме очаровали с неповторимото си излъчване и чувството за национална гордост, което изпитвам посещавайки ги. В различните части на страната има и безброй малки и китни градчета, в които просто можеш да се изгубиш и сякаш да се върнеш назад във времето. Малка част от тях са Копривщица, Панагюрище, Трявна, Чепеларе, Смолян и много много други. Ако пък обичате да посещавате манастири отидете до Дряновския, Бачковския, Рилския, Роженския или някой от многото малки манастири, пръснати из цялата страна.

Ако пък имате на разположение повече средства, освен избор на място, на което да отидете, трябва да намерите и правилното място за пренощуване. В почти всички населени места вече освен хотели има и много приятни къщи за гости или апартаменти, които се дават под наем. Затова преди да направите резервация огледайте подробно какво се предлага и то в различните сайтове, тъй като често има и разминаване в цените за едно и също място. Огледайте внимателно снимките, тъй като има и заблуждаващи обяви, които уж предлагат определени условия, но действителността е различна. Затова е важно да обърнете внимание на малките детайли в снимките, а също и на коментарите от потребителите, защото те често дават най-ясна представа за истинските условия в едно място за настаняване. Ако пътувате с деца вижте дали се предлагат някакви удобства като детски кът, аниматори, люлки или каквито и да е забавления за тях, тъй като рано или късно на малките ще им омръзне и ще искат да се позабавляват по детски. Ако решите да посетите Спа хотел е важно да обърнете внимание на размерите на басейна и неговата дълбочина (особено, ако не сте добри плувци като мен), дали има детски басейн, сауна, джакузи и особено, ако е налична информация за температурата на водата. Защото имахме един случай в един хотел в Банско, където водата в басейна беше студена и не можахме да вкараме малкия не син в него и това помрачи прекарването ни там. Вижте дали даденото място предлага безплатен паркинг, защото ако пътувате с кола и няма къде да паркирате ще изпаднете в много неудобна ситуация да обикаляте из града и да търсите къде да си оставите колата. В някои градове, където местата за паркиране са ограничени, може да се наложи да ползвате платен паркинг, което ще бъде и допълнителен разход. Ако отсядате в голям хотел, задължително обърнете внимание дали няма някакви допълнителни такси, които ще се наложи да платите при настанявате. Попадала съм на хотели, в които се иска плащане за халат, детско креватче, ползване на паркинг, тъй че бъдете внимателни и четете малките букви при направата на резервацията. Имайте предвид, че почти навсякъде има много хубави семейни хотели, които са на много по-ниски цени и ако не желаете някакви по-специални удобства, като басейн, ресторант, румсървиз и други, спокойно можете да отседнете в такива места и ще ви излезе много по-изгодно.

Една малка забележка… Абсолютно същите правила важат и когато решавате да пътувате в чужбина, но не забравяйте, че за някои страни се изисква задграничен паспорт, а за децата при пътуване в чужбина той е задължителен. Освен това преди да тръгнете трябва да си обмените пари в местната валута. Проучете горе-долу какви са цените в  съответната страна и преценете колко пари да си обмените, за да си спестите допълнителни неудобства.

След като сте планирали всичко идва и денят на тръгването. Задължително преди да потеглите на път заредете необходимото количество гориво в автомобила си, даже ако имате възможност сложете и малко повече, за всеки случай. Проверете състоянието на автомобила си (гумите, маслото, водата), за да не бъдете неприятно изненадани докато пътувате. Заредете напълно мобилните си телефони, за да можете да използвате навигационната им система (ако нямате такава в колата си), а и за да можете да си направите снимки. В този ред на мисли, ако разполагате с хубав фотоапарат, камера, дрон, вземете ги, защото всеки спомен трябва да се запечата, за да можете да се връщате към него, когато пожелаете в бъдеще. Ако ще потегляте на път с децата си, погрижете се да вземете нещо, с което да се занимават по пътя. Било то играчки, книги, таблет, каквото им е интересно и ще им отвлече вниманието от непрекъснатите въпроси „Стигнахме ли вече?“. Вземете и нещо за хапване и пийване за малките, че не се знае кога ще Ви изненадат, казвайки, че са гладни или жадни, а в този момент няма от къде да купите нищо.

И последното и най-важно нещо… Тръгнете заредени с положителна нагласа и с настроение, защото в противен случай няма да си изкарате хубаво. Помнете, че това са дни прекарани с любимите си хора, дни, за които ще си спомняте в бъдеще и за които ще разказвате на близките и приятелите си. Дори и децата да Ви изнервят в даден момент, помнете, че не го правят нарочно, те са просто деца и не винаги разбират нас възрастните, все пак те си живеят в техен собствен свят. Бъдете позитивни, усмихнати и се насладете на всеки миг от всеки ден и час. Защото времето прекарано с най-близките и любимите ни хора е най-ценното в живота ни.

This post was created with our nice and easy submission form. Create your post!

Докладвай

Какво мислите за историята?

3 гласа
Upvote Downvote

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане …

0

Първата публикация – Hello world

Каква е истината за Норвегия и децата?