in

Ваксинирането срещу COVID-19 започва на 27 декември в България

Камионът с първите 10 хил. ваксини тръгва от Белгия на 24 декември към всички страни от Европейския съюз.

Снимка: BBC

--Твоята реклама тук--

На 27 декември се очаква да бъде поставена първата ваксина срещу коронавирус в България, съобщи днес пред БНТ главният национален здравен инспектор Ангел Кунчев. Камионът с първите 10 хил. ваксини тръгва от Белгия на 24 декември към всички страни от Европейския съюз.

Първите ваксини в страната ще са за 5 хил. души, за да се гарантира, че за тях ще има и втората доза, която трябва да се постави 3 седмици след първата.

“Ще стартираме на 27 декември в София, Пловдив и Бургас. Ще обхванем около 5000 здравни работници. Ще пристигнат 10 000 дози, но ние ще обхванем 5000, защото искаме да сме сигурни, че втората доза е запазена за тях”, каза Кунчев.

Първите ваксини ще са на Pfizer. Ваксините на Moderna и Astra Zeneka все още се движат по стъпките, необходими за одобрение за прилагане в Европейския съюз.

--Твоята реклама тук--

Болниците, получили първите дози, ще решават кой първи да бъде ваксиниран. Ваксините ще са безплатни и доброволни. Според плана за ваксиниране, изготвен от правителството, в първата фаза са лекарите, професионалистите по здравни грижи, зъболекари, фармацевти и друг медицински персонал, чийто брой е около 240 хил. души според здравното министерство.

“Още първата седмица на януари предстои да получим 52 000 дози, плюс 5000 малко по-късно, това е януарската ни квота. За февруари бройката е близо 90 000, а от март нататък до 150, 200 и 300 000 дози”, каза още Кунчев.

едните 24 часа са регистрирани 1002 нови случаи на коронавирус в страната, но са направени само 4213 PCR теста. По-строгите противоепидемични мерки бяха въведени преди 3 седмици и според експертите те вече започват да дават резултат. Процентът положителни проби пада всекидневно, като вече е малко над 23% при близо 40% преди месец. Това сочат данните на Единния информационен порталБроят на хоспитализираните също намалява, но смъртността в България остава висока. За последните 24 часа са починали 55 души. София остава с най-много нови случаи – 174, във Варна те са 126, а в Пловдив са 89.

--Твоята реклама тук--

 

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

1 глас
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

One Comment

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

2-годишно дете глътна хапче за кръвно, баща му получи сърдечна криза

2-годишно дете глътна хапче за кръвно в Дупница

Иван Гешев

Прокуратурата: Видеозаписът и снимките от дома на премиера са манипулирани