in

адв. Йорданка Бекирска за Срещите дете – родител

Спазване на съдебните решения между Дете и Родител по време на пандемия

Коронавирусът и съдебните решения за срещи с детето

Как коронавирусът влияе на връзката родител-дете предвид изпълнението на правото на лични отношения?

С оглед предприетите мерки срещу разпространението на коронавируса, родителите се интересуват как да изпълняват и дали съдебните актове, по силата на които са длъжни да предават децата си на другия родител за осъществяване на режим на лични отношения.

Мненията варират от едната крайност до другата.

Решението не може да бъде еднозначно, но правилото е едно.

Съдебните актове за режим на лични отношения се изпълняват в пълен обем, докато родител и дете са напълно здрави, като се съобразяват мерките за неразпространение на заразата. Това именно решение е в унисон с правото на семеен живот и всички международни актове, които защитават правата на децата. Когато са взети всички предпазни средства и детето се отведе от единия дом в другия, няма опасност за никого.

Разбира се социалната изолация следва да продължи и самодисциплината е много важна. Наред с това не е правилно само единият от родителите да понесе цялостното натоварване около онлайн обучението на децата, овладяването на скуката им и да понесе негативите от напрежението. Освен физическите контакти, те могат да бъдат и виртуални. Бъдете гъвкави, помагйте си, организирайте си виртуални вечери, срещи, игри и общувайте повече – безопасно и без излишно напрежение. Така всички ще са защитени и правата съхранени.

А евентуалното неизпълнение ще стане причина за завеждане на редица основателни дела за нарушенията на личните контакти и оспорване на родителския капацитет на отглеждащия родител.

Проучих и решението на въпроса в другите държави – Франция, Белгия, САЩ, Люксембург и Англия. Оказа се, че в повечето от тези държави решението е обявено на ниво върховен съд или правителство и то отново е да не се нарушава правото на семеен живот и съдебните решения да се изпълняват.

Не се възползвайте от нетипичната ситуация недобросъвестно. Борбата с вируса е обща и ние всички се борим срещу него! Бъдете разумни и пазете освен физическото здраве децата си, то и психическото и емоционално.

Докладвай

Какво мислите за историята?

1 глас
Upvote Downvote

Написано от ShareIt Web Team

Ние сме екипа на #ShareIt. Идеята е, да концентрираме на едно място Новини, Коментари, Събития и Сценарии, за да не се лутате в морето от Фалшиви новини. Ние не сме журналисти, а използваме легални потвърдени източници, чрез feed.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане …

0
Не сме готови

Бил Гейтс предсказва COVID-19 още през 2015 година

дарение от 100 000 лева

Слави Трифонов дарява 100 000 лв.