in

България иска разрешение за неспазване на GDPR

Министър Данаил Кирилов в петък пред Народното събрание съобщи, че ще бъде поискано от Европейския съюз, в момент на Извънредна ситуация, да не бъде спазван Европейския регламент за Защита на личните данни или по-познат, като GDPR. Тази информация беше потвърдена и от ведомството, съобщават от “Свободна Европа”.

Извънредното положение в България влезе в сила на 13.03.2020 г, като мярка за борба и овладяване на пандемията от Корона Вирус в България. Ето и каква е статистиката до момента в България по официални данни.[covid19 country=”Bulgaria” title=”България” style=”1″ label_confirmed=”Потвърдени” label_deaths=”Починали” label_recovered=”Възстановени”]

“Възможно е при извънредно положение да имаме известно нарушаване на неосновните права на личността. По тази причина още вчера съм подписал нотификационно писмо, което да бъде изпратено чрез министъра на външните работи до Европейския съд по правата на човека, защото има такава процедура. Тя е за временна дерогация, при извънредно положение, за да обосновем пред ЕСПЧ какви действия сме предприели. Съответно последиците са, че в този случай голяма част от жалбите на лица, които твърдят, че са засегнати, няма да бъдат допуснати и разгледани“, заяви Кирилов.

“Вчера Народното събрание прие Закон за извънредното положение, тоест държавата дерогира фактически от някои разпоредби на Конвенцията. Сега държавата трябва да изпълни международното си задължение по Конвенцията (чл. 15, ал. 3) и да информира Генералния секретар на Съвета на Европа за това ограничаване на правата”, уточниха в събота с прессъобщение от Министерството на правосъдието.

“По време на война или на извънредно положение, застрашаващи съществуването на нацията, всяка от Βисокодоговарящите страни може да предприеме действия, освобождаващи я от изпълнението на нейните задължения по тази Конвенция, но строго в пределите на изискванията на положението, при условие че тези действия не са несъвместими с другите й задължения по международното право”, гласи чл. 15 от конвенцията, на който се позовава Кирилов.

“Тези ограничения трябва да са свързани с целта на извънредното положение, в случая – да предпази хората, и то най-уязвимите сред тях, от бързо разпространяващата се и лесно преносима вирусна инфекция“, се казва в съобщението на министерството.

България е задължена да предостави на генералния секретар на Съвета на Европа пълна информация относно предприетите действия и причините, поради които дерогацията е наложителна. Държавата е длъжна да информира генералния секретар за датата на прекратяване на тези действия и на възстановяване прилагането на разпоредбите на конвенцията в пълния им обем.

Това означава, че България трябва да продължи да спазва забраната за изтезания, забраната за робство и принудителен труд, както и забраната за налагане на наказание без закон.

В ситуацията на разрастващия се коронавирус Съветът на Европа е бил информиран и от над 10 други държави, които иска временна дероганция на конвенцията. Това са Румъния, Латвия, Армения, Молдова, Франция, Гърция, Грузия, Ирландия, Турция и Великобритания.

This post was created with our nice and easy submission form. Create your post!

Докладвай

Какво мислите за историята?

2 гласа
Upvote Downvote

Написано от ShareIt Web Team

Ние сме екипа на #ShareIt. Идеята е, да концентрираме на едно място Новини, Коментари, Събития и Сценарии, за да не се лутате в морето от Фалшиви новини. Ние не сме журналисти, а използваме легални потвърдени източници, чрез feed.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане …

0
Инициатива да спасим България

Инициатива “Да спасим България”

Не сме готови

Бил Гейтс предсказва COVID-19 още през 2015 година