in , , , ,

Две деца от Варна, загубили родители заради COVID в приемни семейства

От кого можем да потърсим помощ, ако се разболеем, налага ни се да влезем в болница и няма кой да се грижи за малкото ни дете

--Твоята реклама тук--

От кого можем да потърсим помощ, ако се разболеем, налага ни се да влезем в болница и няма кой да се грижи за малкото ни дете? На този въпрос Varna24.bg потърси отговор от Анна Конукова, директор на дирекция “Закрила на детето” във Варна. Поводът е конкретен случай, за който читатели на медията ни сигнализираха.

Преди близо две седмици, изплашена и притеснена майка на дете на годинка и половина от Варна, започва отчаяно да търси помощ, след като здравословното ѝ състояние рязко се влошава. Температура, повръщане, кашлица, хрема…Екип на Спешна помощ пристига, преглежда я на място, дава ѝ необходимите медикаменти за момента и си тръгва, като я съветват да отиде и си направи тест, както и рентгенова снимка.

Бащата на детето е на път, жената няма близки и роднини наблизо. Започва отчаяно да моли приятели, съседи и познати да гледат детето ѝ за ден, два, три, докато си направи тест, изследвания и се стабилизира.

Паникьосани от пандемичната ситуация, масово всички отказват да рискуват своето здраве и това на семействата си, като ѝ обещават подкрепа с финанси и каквото е необходимо, ако се лекува у дома с детето. Намира се съсед, който приема да закара болната жена за нужните изследвания и тест за коронавирус.

През времето на лутане и търсене на вариант, жената вече диша затруднено. При направената рентгенова снимка става ясно, че е с двустранна пневмония, а тестът ѝ за ковид е положителен. Спасява я незабавното постъпване в болница. Направеният тест на детенцето е отрицателен, затова се намират приятели, които приемат да гледат детето, въпреки, че те самите имат дете на същата възраст и отговорността е огромна.

Историята завършва с хепи енд, жената вече е изписана, долекувана у дома и в добро състояние. Разказваме я, за да спестим лутането на родители в подобна ситуация, които трябва да знаят, че има институции, към които могат да се обърнат за помощ. Защото всеки ден може да се окаже фатален.

--Твоята реклама тук--

“В такава ситуация на всички близки се прави тест, но ако родителят е с положителен тест и трябва да влезе в болница, за да се лекува, а детето с отрицателен, би могъл този родител да бъде подкрепен чрез мярка за закрила, като детето временно се настани в приемно семейство. Ако детето също е с положителен тест, там на първо място ще е медицинската грижа.

Имаме вече две настанявания на деца, загубили родители от коронавирус, в приемни семейства на близки и роднини. Става въпрос за по-големи деца, които са поети от роднините, но минават през нас за консултация и да се регламентира настойничеството или учреденото попечителство.

Ако има случай на самотен родител, който се налага да влезе за лечение и в този случай ние подкрепяме родителя, като временно детето се настанява на сигурно място в приемно семейство”, обясни Анна Конукова.

Според нея не се наблюдава ескалация на случаите на агресия в семейството заради пандемията.

“Не мисля, че са повече, отколкото преди това. Имаме случаи на насилие, по-скоро на домашни конфликти. За щастие не са със силно изразено физическо насилие, застрашаващо живота и здравето, но при един конфликт на висок тон и обиди, това неминуемо травмира децата. Наскоро имахме обаждане от 16-годишно момче по такъв повод на националната телефонна линия”, сподели Анна Конукова.

--Твоята реклама тук--

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

drink driving

Съдът в България е благосклонен към пияните и дрогирани зад волана

Атанас Шопов АБВ

Председателя на АБВ – Пазарджик: Долу ръцете от доц. Мангъров