in ,

Отново провал: Българското земеделие умира

--Твоята реклама тук--

Над 60% от земеделските стопанства в страната са изчезнали за последните 10 години, сочат предварителните данни от преброяването им – съобщи за програма “Хоризонт” на БНР Николай Маринов от главна дирекция “Земеделие” в агроведомството.

Драстичен спад има и в броя на личните стопанства тип “заден двор”.

Преброяването на земеделските стопанства е основа за формиране на политиките в сектора, за който Европейският съюз отделя близо 40 на сто от общия си бюджет. Преброяване на земеделските стопанства се прави в европейските страни членки на всеки десет години.

--Твоята реклама тук--

“Земеделските стопанства, които бяха анкетирани, са над 200 хиляди. От тези 200 хиляди около 130 хиляди земеделски стопанства се оказа, че са действащи. При предишното преброяване бяха около 360 хиляди”, каза Маринов.

Тенденцията обаче е към увеличаване на обработваемите площи и запазване броя на животните, което означава, че стопанствата у нас се окрупняват и едрото земеделие е в ръцете на много по-малко фермери. По все още неофициални данни рязко е намалял и броят на личните стопанства, което вероятно се дължи на завишените изисквания за биосигурност или на това, че хората крият информация за животните, отглеждани в “задния двор”. Официални данни от преброяването се очакват през март.

--Твоята реклама тук--

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Кремъл води мащабна война срещу истината за ваксините

Информация от Областния кризисен щаб за Кюстендил

305 179 boris dzhonsyn 2

Борис Джонсън: Локдаунът може да продължи до април