in ,

Политико: Да, България и Изправи се БГ в парламента. АБВ бележи двоен ръст, а Патриотите са на ръба

Независимото проучването на Политико е изготвено за предстоящите избори в България

--Твоята реклама тук--

Престижното американско списание за политика в свое независимо проучване за електоралните нагласи в българското общество през месец Януари 2021 показва интересни данни.

Според тях, ГЕРБ запазва позицията си на първа политическа сила, но продължава да губи от електората си, като към края на 2020 г. се ползва с 28% обществено доверие. За сметка на това е налице тенденция към бавен, но постоянен ръст на втората политическа сила – БСП, която към този момент получава 25%  от решилите да гласуват.

Най-вероятно сблъсъкът между двете най-големи политически партии ще се реши в деня на изборите, като при тези междинни данни е твърде възможно победителят от изборите тази година да е различен, за разлика от предходни. Изводът от социологическите данни доказва, че в новия парламент коалиция без БСП или ГЕРБ е невъзможна.

Трета политическа сила е Има такъв народ – на Слави Трифонов, която запазва своята твърда електорална подкрепа в размер на 13% от гласуващите. След тях се нарежда ДПС, които получават 10%  и по този начин оформят четирите сигурни партии в следващия парламент.

Проучване на Политико

Около границата на влизане остават двете нови движения около Христо Иванов и Мая Манолов.

Да, България бележи сериозен спад до 5% подкрепа, което най-вероятно се дължи на неуспешните опити за разделяне на протеста и скандала около Маджо. Изправи се.БГ на Мая Манолова запазва позициите си също около 5%, но предвид състава на формацията, в която участват, както леви, така десни и граждански формации, предстои да се види на изборите дали ще могат да се консолидират около политиките си или още хора и организации, подобно на проф. Минеков и Системата ни убива ще ги напуснат.

--Твоята реклама тук--

Най-вероятно това ще окаже ключово за присъствието им в новия парламент. На ръба на влизането са Обединени патриоти, които са около 4%. Като в тях не влиза Атака, които държат позиция около 1 %/ Проучването бележи спад в техния рейтинг, който вероятно се дължи на последните скандали около тях и агресивното поведение на европейския депутат Ангел Джамбазки към протестиращи граждани пред централата на ВМРО.

Извън парламента, но със сериозен ръст и удвоено обществено доверие се ползва АБВ и Румен Петков, която показва добър електорален потенциал. Партията успява да удвои своята електорална подкрепа почти двойно в рамките само на няколко месеца. Към този момент, тя остава и единствената, предоставяща различни гледни точки и даваща трибуна на основни опоненти на властта от лекарското съсловие.

След тях се нарежда Воля на Веселин Марешки, която също бележи сериозен спад. Той най-вероятно се дължи на скандала около конституцията, плажа Кабакум и осъдителната присъда на лидера им.

Новият проект на Цветан Цветанов – Републиканци за България получава 1% от общественото доверие, който по-скоро представлява гласа на заможните десни българи в чужбина и откъснатите структури от ГЕРБ.

ПП Възраждане бележи спад до 1%, който вероятно се дължи на атаките срещу движението със субсидията и възможността за закриването му от съда.

Линк към проучването

--Твоята реклама тук--

Редактор: Марин Маринов

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

12 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Svlachishte Rilski2 1

Слагат светофар на пътя за Рилския манастир край свлачището

България се прави на Херкулес без мускули, смята гръцки външен министър

България се прави на Херкулес без мускули, смята гръцки външен министър