in

Биков: Президентът трябва да каже как точно ще се гласува с пощите

--Твоята реклама тук--

Президентът насрочи парламентарните избори за 4 април т.г. Това стана ясно вчера на извънредно изявление. От ГЕРБ побързаха да отговорят и заявиха, че Радев руши доверието във вота, след като е променил решението си датата. Управляващите алармираха и за големи празници на този ден – католическият и арменският Великден.

„Няма голямо значение за ГЕРБ дали изборите ще са седмица по-рано или по-късно“, заяви пред БТВ депутатът от ГЕРБ Тома Биков. „Притеснението ни е, че тогава се пада католическият и арменския великден. Това значи, че една немалка група в България ще трябва да гласува на празник“, допълни още народният представител.

„Президентът трябва да каже как точно ще се гласува с пощите, как ще гарантира честността, доверието и с кои пощи ще се работи. Такъв тип гласуване ще породи голямо недоверие, разкри Биков.

--Твоята реклама тук--

„4 април е една приемлива дата за БСП. Структурите ни са проверени и готови“, съобщи депутатът от БСП Иван Ченчев. „Хората в чужбина и в страната искат променя и ще търсят промяната чрез своя вот“, коментира още народният представител от опозицията.

Президентът внуши, че ние сме предложили 28 март – а всъщност той предложи тази дата и то в пика на пандемията. Работа на държавния глава е да провери датите. Направили са пропуск с големия празник. От Външно министерство са шокирано – ще имат сериозна работа с чуждите страни, които освен в локдаун ще трябва да съобразят и празника, разкри Тома Биков.

Ченчев от БСП зададе въпрос за хората поставени под задължителна карантина: Какво ще правим с карантинираните хора? Според нас здравната карта трябваше да се предостави от здравните власти преди датата, допълни той.

„Можем и ще подкрепим предложения как карантинираните българи да гласуват. Отказваме предложения, които фундаментално ще променят законите“, отговори му депутатът от ГЕРБ

--Твоята реклама тук--

Депутатите коментира и предложението на Радев за гласуване по пощата: Тайната на вота не може да се гарантира с гласуване по пощата, но карантинираните и българите в чужбина трябва да могат да гласуват, категоричен бе Ченчев.

Социалистът даде пример със САЩ и гласуването по пощата, но Биков отговори: Това е стогодишна разработена традиция, а вие искате да го въведем за два месеца.

„Трябва да сложим 12 000 камери, 12 000 монитора и 12 000 души, които да гледат изборните секции. Ще има ли ресурс и капацитет, за да се купи техниката? Кой ще гледа тези монитори? Президентът и опозицията искат тези неща, но не казват как да стане“, разкри депутатът от ГЕРБ.

ГЕРБ ще признае изборния резултат, ако изгубим изборите, категоричен бе Тома Биков.

Машините ще намалят изборната активност. Не трябва да гледаме на тях като на богове – в САЩ има цели филми как ги хакват, въпреки че не са свързани с интернет, каза още той по темата за машинния вот, завърши народният представител от ГЕРБ.

Новините такива, каквито са!

--Твоята реклама тук--

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

--Твоята реклама тук--

Comments

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    --Твоята реклама тук--

    България е последна в ЕС по имунизации срещу COVID-19

    България е последна в ЕС по имунизации срещу COVID-19

    В Китай започна строителството на първата АЕЦ с участие на частна компания

    В Китай започна строителството на първата АЕЦ с участие на частна компания