in

2021. Джипът стана хеликоптер

--Твоята реклама тук--

 

Разходката на премиера Бойко Борисов с хеликоптер над строящата се магистрала “Хемус” предизвика масово възмущение в социалните мрежи. Причината е, че покрай трагедията с туристи в Стара планина през уикенда отново стана дума за това, че България не разполага с въздушни линейки и това обрича на неуспех спасителните акции не само в планината. “Дневник” подбра няколко коментара по повод премиерската “инспекция” без претенции за изчерпателност.

Радослав Бимбалов, рекламист:

Онзи ден планинските спасители направиха преход от 11 часа, за да помогнат на бедстващи туристи. Мъкнаха ги на ръка, километри наред, в трудна местност. За да не се превърнат в трупове. После споделиха, че можели да ги спасят и за час и половина. Ама не разполагат с хеликоптер.

Премиерът е качил някой друг министър и собствената си пиарка на хеликоптер и показва по фейсбук строеж на магистрала.

Погледах секунди, а ми се повръща. Не от клатещата се ръка на Шехеразада. Червата ми не издържат противната, безобразна наглост, която допускаме да гние вътре в държата ни. С години.

Не можем да ги свалим от хеликоптера. И има само един начин да ги свалим от власт. Ще трябва да ги повръщаме.

 

Любомир Аламанов:

Един търтей броди из България.
Ту на джип, ту на хеликоптер.
Само броди.
Просто се размотава.
От място на място.
Обръща се към работещите като “работни пчелички”.
А той е търтей.
Цар.
Само раздава.
Пари раздава.
Сякаш от джоба си раздава.
Къса си залъка от устата.
Поти се от усилието.
Нека “работните пчелички” работят.
А Търтеят броди.
Ту на джип, ту на хеликоптер.
И раздава.
Модерна поезия.
Бели стихове.
Няма смисъл.
Търтеят си броди.
Спете спокойно деца

 

Стела Николова, общински съветник от “Демократична България”:

Бойко хвърчал. Той, принципно, не каца, все е в някакви свои висини, но да летиш два дни след като 11 часа спасители търсиха туристи в планината и човек загина, си е Бойковско отвсякъде.

Едно чекмедже хеликоптер купува, ама нейсе!

--Твоята реклама тук--

 

Самуил Петканов:

2021. Джипът стана хеликоптер.

 

Борислав Сандов, съпредседател на “Зелено движение”:

Преди 4 години предложих на Борисов създаването на комплекс за реакция при бедствия и аварии, който да е разположен до София и да играе ролята на регионален хъб, покриващ страните от Балканския полуостров. София е в центъра на Балканите и специализирана техника и обучени служители могат да достигат бързо до различни точки в региона. Пари могат да се осигурят по различни линии на еврофинансиране, тъй като ЕС вече работи по изпълнението на стратегията за адаптация към климатичните промени, засилване координацията при бедствия и аварии и даже по създаването на общо военно звено, което на първия етап да се ангажира с точно тази тема.

Борисов с пренебрежение подмина идеята ми на тази наша последна среща. За него животът не е ценност и това проличава все по-силно през последните месеци.

Сега Борисов с най-голямата си наглост оглеждал строежа на магистрала “Хемус” от хеликоптер, при все че през последните дни стана ясно, че в България вече няма нито един медицински хеликоптер. Същият Борисов на практика съсипа и Гражданска защита, като я вкара под шапката на пожарната безопасност.

Същият Борисов вече десетилетие отказва да внесе някой от законопроектите за доброволчеството, които залежават из кашоните с папки с предложения от НПО и граждански организации. Очакването, че може да допринесе с нещо положително за страната ни отдавна е просто наивност. Той дори вече не знае как да управлява популизма си.

 

Антоанета Цонева, “Да! България”:

През март и септември миналата година Борисов пак инспектира от хеликоптер, но строителството на “Руски поток”, за който платихме 3 милиарда лева, за да направим ихтибар на Путин. Много хора, гледайки поредното облитане на Борисов, питат защо няма пари за медицински хеликоптери и защо сме единствената страна в ЕС без такива. Единствената! Северна Македония има два, а Румъния 11.

--Твоята реклама тук--

Отговорът: Защото си имаме проекти като “Руски поток”. Щедро закопани 3 милиарда в земята. Затова нямаме медицински и спасителни хеликоптери, защото първият държавен ръководител има други приоритети.

Автор: Дневник
Източник: Дневник

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Izbori 2

Експерт: Отлагането на изборите със седмица е заради смяната на времето

15 януари 1919 г. Роза Люксембург и Карл Либкнехт са убити

15 януари 1919 г. Роза Люксембург и Карл Либкнехт са убити