in

Дончев: До седмица ще имаме решение за мерките в страната

--Твоята реклама тук--

„Никой не е казал какво ще се случи с мерките от началото на февруари. Това предстои да се случи в следващите седем дни. Очаквам да имаме решение още в началото на следващата седмица“. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова ТВ.

Според него никой не може да се ангажира с предварителна прогноза. Това зависи строго от темповете на заболяването. „Има държави, които са прекарали повечето време от предишната година в тежък локдаун. Въпреки това броят на заразените там е голям. След затварянето хората се заразяват. Мерките трябва да се прилагат умно“, каза Дончев.

Вицепремиерът е категоричен, че има мерки за защита на бизнесът. Но няма как все пак те да компенсират реалния оборот. От думите на Дончев се разбра, че много малък брой са кандидатствалите. Според него една от причините за това е, че има някакво притеснение, защото има работодатели от ресторантьорския бранш, които работят в сивия сектор.

„Държавата се опитва да помогне на бизнеса. Най-доброто, което можем да направим за тях е да позволим да упражняват бизнеса си“, добави вицепремиерът. Той добавя, че не би искал да се стига до това ресторантьорите да отворят заведенията си въпреки ограниченията.

Друг акцент в коментара на вицепремиера бяха ваксините. Той потвърди, че продукта на АстраЗенека е готов, но предстои одобрението. „Като финален резултат съм убеден, че България няма да се представи по-зле от другите европейски държави“, убеден е Дончев и напомни, че ваксините са на база общо европейско решение. Той не пожела обаче да коментира защо България е заложила на повече ваксини от АстраЗенека, която се забавя. Каза, че здравните власти са тези, които са дали съветите.

--Твоята реклама тук--

По темата с гласуването Томислав Дончев бе категоричен, че изборите у нас са едни от най-прозрачните. Не одобрява напълно идеята за видеоизлъчване в реално време, лансирана на консултациите в президентството.

„Много политически партии обичат да се упражняват на изборите, за да натрупат някакъв дивидент. Самият изборен процес не дава шанс за значими грешки или злоупотреби. Ако има – те се проявяват извън изборния процес“, заяви вицепремиерът.

Томислав Дончев увери, че приоритет е всички граждани да имат право на глас. Посочи обаче, че пращането на бюлетини по пощата от чужбина не е опция. Той се опасява от злоупотреби с гласуването по пощата. „Откъде мога да знам в коя каква каква скверна опция ще се роди. Няма да споменавам конкретна държава. Когато си отстрани, е много лесно да даваш акъл“, коментира още вицепремиерът.Той смята, че има неуспешен опит в чужбина с гласуването по пощата. „Ударите по отношение на изборния процес не са добре. Утре може да се случи да сте в парламента и тогава изборите ли ще са купени и манипулирани?“, запита реторочно Дончев.

Във връзка с изказвания на Цветан Цветанов, вицепремиерът бе лаконичен: Това е част от опозиционното говорене – да се оплакваш от изборите в аванс. „Г-н Цветанов се е позиционирал като политически опонент. Нека не се оплакваме, че може да се окаже, че някой има добър резултат на изборите“, заръча Домислав Дончев.

--Твоята реклама тук--

Новините такива, каквито са!

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Доц. Велизарова: Няма да успеем да посрещнем следващата зима ваксинирани

Доц. Велизарова: Няма да успеем да посрещнем следващата зима ваксинирани

Великобритания приема следващата среща на Г-7

Великобритания приема следващата среща на Г-7