in

Проф. Константинов се обади: Гласуване по пощата разбива тайната на вота

--Твоята реклама тук--

При гласуване по пощата се нарушава записаната в Конституцията тайна на вота. Това каза председателят на борда на директорите на дружеството „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов, цитиран от Фокус.

„Представете си една махала със специфично население, която се кани да гласува по пощата. Хората там изобщо няма да си видят бюлетините. Някой друг ще ги попълни, ще ги прати по пощата и т.н. Това може ли да се случи в България? Може да се случи! Между другото то се случи в голям мащаб в САЩ. Оказа се, че на много места са гласували 105-106% от избирателите, което е малко странно. Изобщо там гласуването по пощата беше голям скандал. Проблемът не е толкова даже, че се променя изборният резултат в полза на един или друг кандидат, а е в това, че хората губят доверие в изборния процес“, обясни той.

Експертът отчете две особености на предстоящия вот.

--Твоята реклама тук--

--Твоята реклама тук--

„Първо, че в 9 500 секции има по една машина за гласуване. Втората особеност е, че няма как пандемията да е напълно затихнала за около тези над 70 и няколко дни, които остават до изборите. Тоест ние ще произведем избори в условия на заболяването COVID-19. Съответно трябва да предпазим както избирателите, така и членовете на изборните комисии. Надяваме се да се намерят кандидати за членове на секционни и районни комисии, защото се оказа, че и това е проблем. Може да се окаже, че ние не можем да попълним съставите на секционните комисии“, обясни той.

Проф. Михаил Константинов каза още, че вероятно на тези избори ще има по-голям брой подвижни секции за гласуващите хора, които са под карантина. Във връзка с гласуването на българите в чужбина, той обърна внимание, че вероятно може да има държави, в които да важат ограничителните мерки и това би затруднило там изборния процес.

Новините такива, каквито са!

--Твоята реклама тук--

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

--Твоята реклама тук--

Comments

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    --Твоята реклама тук--

    Отворено писмо от Виолета Сечкова

    Отворено писмо от Виолета Сечкова

    Русия подновява полети до няколко страни

    Русия подновява полети до няколко страни