in

Захариева обяви кога ще е готова магистралата до Сърбия

--Твоята реклама тук--

Важно е да развиваме отношения като добри съседи. Свързани сме от векове, имаме близки и прагматични отношения, които дори във времена на криза и пандемия остават много близки, динамични. Успяваме да реализираме важни за целия регион инфраструктурни проекти. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на брифинг след среща с министъра на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович, който е на официално посещение у нас.

Успяваме да си помагаме – България осигури защитни облекла за сръбските лекари, а Сърбия много съдейства на българските граждани, които трябваше да се приберат по домовете си. Фактът, че и по време на криза успяваме да запазим добрите си отношения, показва колко е искрено нашето приятелство, заяви Захариева.

Нямаше как кризата да не се отрази и на обмена на туристи между двете страни, но това е един от най-перспективните сектори, на който можем да дадем повече тласък. Сърбия е четвъртата (най-популярна – б.р.) дестинация за българите, но се радвам, че все повече стават и сръбските туристи в България. За да се увеличава още техният брой, до края на годината трябва да бъде завършен българският участък на магистралата от Драгоман до София. Сръбският участък вече е готов. Разбрахме се двете държави да се фоксуираме върху новия граничен пункт близо до Стара планина, който, за съжаление, още не е близо до реализация, посочи външният министър.

--Твоята реклама тук--

Българското малцинство в Сърбия е още един мост за прекрасните отношения. Надявам се в близък контакт да решаваме свързаните с българското малцинство проблеми, отбеляза вицепремиерът.

Ние винаги сме подкрепяли европейската инициатива на Сърбия, имаме желание да споделяме и опита, който имаме. Тази подкрепа ще продължи, увери Екатерина Захариева.

Имaме желание да подобряваме още отношенията си с България, които с всяка година стават все по-добри и приятелски. Това каза министърът на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович на брифинг след срещата в София.

--Твоята реклама тук--

За Сърбия е важна европейската интеграция. Използвам възможността да благодаря на България за подкрепата, която ни оказва по пътя ни към Европейския съюз, заяви Селакович.

През последните 10 години заедно с България сме реализирали много инфраструктурни и енергийни проекти. Със завършването на магистралата от Драгоман до София двете страни ще бъдат най-близките в региона, подчерта сръбският външен министър

Договорихме се да поддържаме комуникация и да се чуем директно, ако има някакъв проблем с българското малцинство в Сърбия, добави той.

Попитан защо премиерът Бойко Борисов не беше поканен на церемонията на откриването на газопровода „Балкански поток“, Никола Селакович заяви: „Борисов е наш голям приятел. Единствената причина, че не беше поканен, е, че в тези условия на пандемия не поканихме чуждестранни гости. Но той винаги е добре дошъл. Когато епидемията стихне, ще имаме много възможности да откриваме и газопроводи, и магистрали. Не сме имали никаква друга причина – нямаше чуждестранни гости на церемонията“.

Новините такива, каквито са!

--Твоята реклама тук--

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

--Твоята реклама тук--

Comments

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    --Твоята реклама тук--

    Жириновски: Мога да стана президент на Украйна

    Жириновски: Мога да стана президент на Украйна

    Мобилните урни за карантинирани и пациенти влизат на първо четене в НС

    Мобилните урни за карантинирани и пациенти влизат на първо четене в НС