in

Икономическият министър е оптимист за ръст от цели 4%

--Твоята реклама тук--

Очакванията ми за 2021 г., изхождайки от факторите на икономически растеж, запазеното потребление и раздвижването по отношение внос и инвестиции, са да реализираме икономически растеж между 2,6 до 3-4% през 2021 г. Целта е минимум 80 на сто от изгубеното от кризата да бъде възстановено”, каза отпимистично министърът на икономиката Лъчезар Борисов в ефира на БНТ, като изтъкна, че целта е да си върнем минимум 80% от загубеното.

В следващите месеци предстои да бъдат сертифицирани инвестиционни проекти за 270 млн. лв. Достигналите средства към бизнеса са в размер на 1,5 млрд. лв., а други 500 млн. лв. предстои да бъдат раздадени. По отношение на сигналите и оплакванията на търговци, че има забавяне по мерките, Борисов поясни, че това се дължи на администрацията, която трябва да обработи хиляди заявления, банкови сметки и пр. от кандидати. Друга причина за минимални забавяния е европейското право. Към момента подпомогнатите работни места са над 300 000, а компаниите – между 40-50 000.

Икономическият министър посочи, че през неговото ведомство вече са раздадени 550 млн. лв. Отделно има договорени допълнителни 440 млн. лв. и се чакат 211 млн. лв. по европейския механизъм ReactEU. В момента се работи и по нови мерки, заложени в централния бюджет. Сред бизнеса най-популярна е мярката „60 на 40”, за която има средства до края на септември и ще работи дотогава. По двете мерки с Българска банка за развитие (ББР) – безлихвени кредити за граждани и банкови гаранции за бизнеса – се очаква схемите да работят до средата на 2021 г., но според Борисов има достатъчен паричен ресурс, че да бъдат удължени и те до септември.

8 194 работодатели за подали документи по мярката „Запази ме”. До края на януари предстои да бъдат изплатени средствата за декември по мярката през социалното министерство, както и по схемата за подкрепа с оборотен капитал чрез приходната агенция.

--Твоята реклама тук--

Борисов направи и кратка ревизия на икономическата ситуация у нас през 2020 г. Той посочи, че България е единствената страна в ЕС, чието потребление продължава да расте, а безработицата в момента е под и около 7%. Дефицитът за миналата година е в размер на 3,6 млрд. лв. и въпреки това, според Борисов, сме напълнили фискалния резерв на страната. „България е една от държавите, които и от икономическа, и от здравна гледна точка се справя много добре”, коментира икономическият министър. Заделените от бюджета пари за антикризисни мерки през 2020 г. са на стойност 2,8 млрд. лв. Очакванията за икономическия спад за миналата година е той да бъде между 3-4%.

По отношение на вчерашната срещу между здравния министър и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Борисов каза, че е запознат с икономическите искания на бранша. „Правим най-доброто така, че да отговорим на техните очаквания”, увери министърът, като напомни за създадената гореща линия и имейл за сигнали. Той обяви, че в икономическото министерство може да бъде отделен нов отворен кабинет и спешен телефон за кандидатите по антикризисните мерки, за да може бизнесът да е информиран за всяка стъпка, която предстои да се предприеме. „Диалогът с бизнеса за мен е много важен”, завърши Борисов.

--Твоята реклама тук--

Новините такива, каквито са!

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Протести на полицаите в Румъния

Протести на полицаите в Румъния

Мъж почина при срутване на дървена конструкция в родопско село

Мъж почина при срутване на дървена конструкция в родопско село