in

Хората под карантина ще заявяват урна до 3 дни преди вота

--Твоята реклама тук--

Карантинираните ще могат да подават заявление, че искат да гласуват с подвижна урна до 3 дни преди вота, като те ще се вписват в списъка за гласуване след проверка в съответната РЗИ. Такива текстове са внесли депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ между двете четения на закона за извънредните мерки, който преди седмица мина на първо четене в зала.

Именно в тях от мнозинството регламентират правото на вот с подвижна урна за карантинираните, но наред с това на ЦИК се вменяваше цялата отговорност за изработката на здравни правила при вота, както и тя да реши дали да има подвижни урни или специални секции. На свой ред от ЦИК излязоха със свое становище и текстове за промени. ГЕРБ пък дадоха заявка, че ще се съобразят със забележките. Сега от текстовете става ясно, че са припознали част от идеите на ЦИК.

Така например в промените изрично е записано, че не ЦИК, а здравните власти в лицето на министъра и държавния здравен инспектор въвеждат противоепидемични мерки. На тази основа пък ЦИК със свое решение ще определя организацията на вота, в това число и гласуването на избирателите поставени под задължителна карантина, което ще става именно с подвижни урни. Междувременно от ГЕРБ уточниха пред „Монитор“, че дали в болниците ще има ли отделни секции за тези с COVID или и те ще гласуват с подвижна урна, ще решават на място директорите, след като се съобразят с инструкциите и правилата на ЦИК.

--Твоята реклама тук--

Броят на членовете на подвижните секции трябва да е не по-малко от трима. Също толкова ще могат да бъдат и тези в секциите в чужбина. В момента според закона те са между 5 и 7 души. МС ще обезпечава изборния процес с всички необходими средства за защита, а разходите ще се включват в план-сметката. ЦИК ще трябва да проведе разяснителна и обучителна кампания за вот в епидемична обстановка.

Междувременно ДПС пък внесоха свои предложения, които се съобразяват изцяло с текстовете на ЦИК. В тях се предвижда отделна секция за карантинирани в лечебните заведения да се открива при наличието на 10 карантинирани с COVID-19.От ДПС предлагат здравния министър, заедно с двата щаба – националният и ваксинационният да приемат здравните правила и това да стане 60 дни преди изборите. Първоначално текстовете, приети на 1 четене, предвиждаха този срок да е 50 дни и да се прави от ЦИК.

--Твоята реклама тук--

Новините такива, каквито са!

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Серия трусове в Южна Испания! Премиерът Санчес призова за спокойствие

Серия трусове в Южна Испания! Премиерът Санчес призова за спокойствие

Номинираха доц. Атанас Мангъров за депутат в следващия парламент

Номинираха доц. Атанас Мангъров за депутат в следващия парламент