in

Фандъкова: Разрешенията за строеж – само с улична регулация

--Твоята реклама тук--

Задължително условие за издаване на разрешение за строеж вече е да има приложена улична регулация. Това предложение на Столична община, разработено от екипа на главния архитект на София арх. Здравков, беше прието с промени в Закона за устройство на територията, съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова във Фейсбук.

„Тази промяна е ключова за София и особено при строителството в новите квартали, като въвежда повече отговорност и координация. На практика, така се спира възможността в улиците да остават частни имоти и да се стига до прецеденти, като затваряне на улици или частни улици, каквито случаи не са изключение, заради реалната липса на общинска собственост върху уличната мрежа в квартали като „Витоша ВЕЦ Симеоново“, „Манастирски ливади“, „Малинова долина“, „Кръстова вада“ и др.

Това законово изискване гарантира и възможността след това улиците да бъдат изграждани“, обясни кметът.

--Твоята реклама тук--

Фандъкова посочва, че втората съществена промяна, която е постигната, е изискването при въвеждане в експлоатация на сградите с височина над 10 м, да бъдат изпълнени благоустройствени дейности и настилки по ред и в обем, определен от общинските съвети.

„Тези две промени дават гаранции, че ново строителство ще има само там и тогава, когато може да се осигури нормален достъп да бъдещата сграда. Всички знаем негативните примери в София и благодаря на МРРБ и на народните представители, които подкрепиха нашите предложения. Това не са лесни промени, защото с тях се въвеждат повече изисквания към инвеститорите, но те дават повече ред и сигурност, както за тях, така и за гражданите“, пише Фандъкова.

--Твоята реклама тук--

Тя изброява, че е получена подкрепа и за затваряне на възможността да се строят сгради с ателиета, заобикалайки по-високите изисквания за отстояния, които важат за жилищни сгради. С новите текстове изискванията за ателиета се изравняват с тези за жилищата.

„Още една врата в закона, която днес беше затворена, е възможността в зони за ниско и вилно застрояване да се заобикаля ограничението за максимална височина. Нов текст в закона дава възможност на общините да премахват по облекчен ред мобилни съоръжения от паркове, градини и площадни пространства. Столична община имаше такава процедура, но тя беше отменена заради липса на законово основание“, припомня Фандъкова.

Накрая благодари на главния архитект арх. Здравков, който разработи предложенията, на народните представители от ГЕРБ и ВМРО, които ги подкрепиха в зала и на всички инициативни комитети от различни квартали в София, които са ги подкрепили.

Новините такива, каквито са!

--Твоята реклама тук--

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

--Твоята реклама тук--

Comments

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    --Твоята реклама тук--

    Недоглеждане направи жена милионерка

    Недоглеждане направи жена милионерка

    Албена Белянова: Без държавната машина тези страхливци са никои

    Албена Белянова: Без държавната машина тези страхливци са никои