in ,

60% от бъдещите работни места, ще изискват професионално образование

Това заяви Сачева в конференция на тема „Професионалното образование – втори шанс за отпадналите и преждевременно напусналите образователната система“

--Твоята реклама тук--

“През следващите четири години 60% от бъдещите работни места ще изискват професионално образование. Ще се засилва ролята на професиите в сферата на образованието, здравеопазването, преработващата промишленост, строителството и информационните технологии. Те могат да се нарекат и професиите на бъдещето“. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на националната конференция на тема „Професионалното образование – втори шанс за отпадналите и преждевременно напусналите образователната система“, организирана от синдиката на българските учители съвместно с фондация „Конрад Аденауер“.

 

Сачева коментира прогнозите за България за периода 2020 – 2024 г. „Очаква се през следващите години в тези сектори да бъдат инвестирани около 9,5 млрд. лв. по Инструмента за възстановяване и устойчивост, като около 2/3 от финансирането ще е за строителни дейности, а 1/3 за дейностите по изграждане на дигитална и цифрова инфраструктура“, посочи тя. Общото финансиране по Инструмента е в рамките на 12 млрд., т.е. с около 2,5 млрд. лв. ще бъдат подкрепени и други сектори на икономиката. Това ще повлияе благоприятно за нарастване на заетостта.

--Твоята реклама тук--

 

--Твоята реклама тук--

Министърът обясни, че до четири години се очаква спад на населението в трудоспособна възраст с 3,7%, като заетите ще бъдат около 4,3 млн. души. „Прогнозите за пазара на труда за 2020 г. отчитат значително влияние на пандемията от COVID-19. Очаква се спадът в заетостта да бъде преодолян в рамките на две години, като броят на заетите достигне до около 3,2 млн. през 2024 г.“, каза още тя.

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Paris climate change

САЩ официално излизат от Парижкото споразумение

Заметресение-турция

Прекратяват спасителните операции в Турция