in

Група роми нападнаха полицаи в Ботевград

--Твоята реклама тук--

С наложени наказания е приключило делото срещу петима подсъдими, обвинени от Районна прокуратура – Ботевград за извършени от тях престъпления – употреба на сила срещу орган на власт, хулиганство и унищожаване на чужди движими вещи.

Вечерта на 23.06.2018 г. в Районното управление на МВР в гр. Ботевград били получени сигнали от граждани за нарушаване на нощната тишина, чрез силна музика в ж.к. „Саранск“ в града. По този повод, около 23:30 ч., на място били изпратени полицейски екипи за преустановяване на нарушението.

Пристигайки пред блок № 15, служителите на реда установили поставени пред единия вход озвучителни колони, възпроизвеждащи музика на високи децибели. До тях стоял Х.Х., който се легитимирал пред полицаите с личната си карта и заявил, че въпросната техника е негова. Било му обяснено, че за нарушаването на нощната тишина следва да му бъде съставен акт за установяване на административно нарушение и да бъдат иззети колоните. Мъжът отказал да ги предаде, като променил твърдението си, че са негови и не оказал съдействие за установяването на техния собственик. Отправил обидни думи към полицаите и легнал върху колоните.

Междувременно на мястото започнали да се събират живеещите в ромската махала – около 70 – 80 лица. При опит на служителя на реда да задържи Х.Х., с цел съставяне на акта, към тях се приближил Г.М. Той започнал да вика на присъстващите: „Излизайте, ставайте! Какво са ни дошли дома? Тия жандармеристи на какви се правят? Събирайте се, няма да им се даваме на тия. Какво чакате? Излизайте всички навън!“

--Твоята реклама тук--

След това употребил сила спрямо органа на реда. Вследствие отправените от подсъдимия Г.М. призиви, тълпа от десетки лица започнала масово, от различни страни, целенасочено и агресивно да хвърля в посока на полицаите и служебните им автомобили различни предмети. Сред тях имало стъклени буркани и бутилки, парчета от дървета, камъни, тротоарни плочки, пейки, велосипеди, лопати, перваз от прозорец, метален парапет, консерви, кутии с боя, тухли. В тези действия участвали и петимата подсъдими – Г.М., Х.Х., Г.А., С.Н и И.Д. По този начин органът на реда бил поставен принудително в ситуация на невъзможност да изпълни задълженията си по служба.

Проявената агресия към тях и имуществото на МВР стигнала до степен, в която двама от полицаите не успели да стигнат до служебния си автомобил. Поради тази причина се наложило да го оставят и да се изтеглят с останалите колеги. Дори и след това подсъдимите с още по-голямо настървение продължили да хвърлят предмети по тях. В резултат на действията на подсъдимите, на три от служебните автомобили – собственост на Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР, били причинени множество повреди.

Според заключението на изготвената по делото съдебно-оценителна експертиза, стойността на щетите възлиза на 3 314 лева. Петимата подсъдими са се признали за виновни за извършените от тях деяния и са се споразумели с държавното обвинение. С определение на съда на Г.М., С.Н. и И.Д. са наложени наказания от по една година „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим на изтърпяване, а на Х.Х. и Г.А. – по една година „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок. Причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени.


България

--Твоята реклама тук--

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Русия отвръща на удара! Москва разшири черния списък с британци, на които се забранява влизане в страната

Русия отвръща на удара! Москва разшири черния списък с британци, на които се забранява влизане в страната

Туроператорите получиха помощи от 51 лв. до 371 000 лв.

Туроператорите получиха помощи от 51 лв. до 371 000 лв.