in

Спасиха мъж, загубил се с моторна шейна в Осоговската планина

--Твоята реклама тук--

Планинският спасителен отряд от Кюстендил е оказал помощ на 32-годишен мъж, бедстващ в Осоговска планина, съобщиха за Радио „Фокус“ – Кюстендил от планинският спасителен отряд към БЧК – Кюстендил. Вчера на обяд мъжът е излязъл да кара моторна шейна сам в Осоговска планина. Изкачил се е до връх „Човека” и от там се се е спуснал към „Лева река”. В един момент мъглата е станала изключително гъста и мъжът е изгубил ориентация за местоположението си. Шейната е заседнала в преспа и той е решил да се евакуира пеша, като се движи по посока течението на реката около 3 часа. Районът е изключително трудно достъпен със стръмни склонове и предвид загубата на ориентация и наближаването на тъмната част от денонощието, изгубеният е подал сигнал чрез тел.112.

Организирана е спасителна акция, в която вземат участие 11 души, а още трима са били в готовност да се включат. До пострадалия достигат на три групи с общо 5 моторни шейни. Първата група го извежда до заслон “Превала”. Оттам го поема втората група, която го евакуира до хижа „Осогово“, където го предават на негови роднини крайно изтощен, дехидратиран и изплашен. Третата група е оборудвана с всичко необходимо за оказване на медицинска помощ, в случай че пострадалият е в тежко състояние, но за щастие не се налага да се включват на терен.

--Твоята реклама тук--

Според планинските спасители пострадалият е разполагал с добра екипировка за каране на моторна шейна, но не и за продължителното време прекарано на открито и придвижване в снега на ниски температури. Само късметът да има обхват на телефона и бързата и адекватна реакция на екипите са го спасили от хипотермия и измръзвания и дори фатален край.

--Твоята реклама тук--

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Knigi

6-годишно българче издаде първата си книга

maxresdefault

Нидерландия е изправена пред гражданска война