in

Имунизацията в Северен Кипър доведе до нов конфликт

--Твоята реклама тук--

Първите 20 000 дози от китайската ваксина „Синовак”, изпратени от Турция за признатата само от нея Севернокипърска турска република, пристигнаха днес сутринта. COVID-19 и предстоящата имунизационна кампания на кипърската турска общност предизвикаха нов политически конфликт на разделения остров.

С получените днес дози ваксинацията в северната част на Кипър се очаква да започне до 1-2 дни, като първи ще бъдат около 5000 здравни специалисти от обществения и частния сектор. Целта е имунизационната кампания да обхване около 300 000 души.

В окупираните територии се предвижда да влязат и част от ваксините, договорени от Кипър в рамките на европейските споразумения.

Лидерът на кипърските турци Ерсин Татар заяви обаче в сряда, че те няма да приемат осигурените за тях ваксини от Европейския съюз, ако им бъдат доставени чрез кипърско-гръцката администрация, а не директно от Европейския съюз.

Правителството на Република Кипър е заявило в Европейската комисия необходимостта от 1,2 млн. ваксини, като количеството включва и кипърските турци.

Чрез съвместния технически комитет по здравеопазване, в който влизат представители на двете кипърски общности, кипърската турска страна е поискала да ѝ бъдат предоставени 200 000 ваксини от доставките от ЕС.

--Твоята реклама тук--

--Твоята реклама тук--

В момента чрез комитета се уточнява процедурата за транспортирането на първата пратка от 2000 дози на ваксината на „Пфайзер/Бионтех” от южната към северната част на острова.

Изявлението на Ерсин Татар предизвика много остра реакция сред политици и депутати от опозицията, в кипърско-турските медии и социалните мрежи. Според тях Татар излага на риск здравето на кипърските турци и ги държи като заложници на политически игри в разгара на политическа, икономическа и здравна криза.

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

--Твоята реклама тук--

Comments

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    --Твоята реклама тук--

    Георг Георгиев: Радев е политически неграмотен, търси индулгенции за безсмислието си

    Финансовият министър: Подготвяме план за въвеждането на еврото