in

Затвориха цяла държава заради вируса, включително и супермаркетите

--Твоята реклама тук--

Денонощен комендантски час влезе в сила в Ливан от полунощ и ще действа до 25 януари, съобщи БТА. Затваряйки страната за 11 дни, властите се надяват да спрат резкия ръст на заразените с коронавируса след периода на празниците, довел до изчерпване на свободните легла в болниците.

През последните седем дни средният дневен брой на заразените в страната с 6-милионно население достигна рекорд от 5440. Вчера положителни се оказаха близо 18 процента от направените тестове за вируса. От днес по решение на Висшия съвет за отбрана на републиката прекратяват работа всички държавни учреждения и частни фирми, затварят се кината, библиотеките, музеите, ресторантите, стадионите и казината. Училищата и университетите преминават изцяло на дистанционно обучение.

Забраняват се разходките в общинските паркове и по крайбрежните булеварди. Излизането на улицата се разрешава само в краен случай, и то след получаване на разрешение, за 1 час, за да се отиде за хляб, на лекар, в аптека, болница или до летището. За първи път се затварят и супермаркетите. Те и ресторантите ще доставят продукти на населението по поръчка. Още отпреди взрива на епидемията от коронавируса Ливан изживява безпрецедентна икономическа и финансова криза, която още повече усложнява положението с локдауна. Националната валута се срина, банковият сектор също, депозитите на гражданите са блокирани.

--Твоята реклама тук--

Болниците, която отдавна бяха смятани за най-добрите в Близкия изток, изпитват сериозни трудности да плащат на персонала си, за поддържат медицинската апаратура и да си набавят необходимите консумативи и материали поради липсата на пари. Най-малко три болници в столицата бяха разрушени при мощния взрив на пристанището на Бейрут на 4 август м.г. Останалите сега са препълнени и вече отказват да приемат пациенти с коронавируса. В тях не достигат кислород и апарати за обдишване. Страната е и без правителство заради кризата и се управлява от временна администрация. Вчера бе съобщено, че се е разболял от COVID-19 и и.д. здравен министър Хамад Хасан, след като преди това се заразиха и трима негови помощници. Той е приет в болница и според съобщенията е в стабилно състояние.

--Твоята реклама тук--

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Cvetanov

Цветанов: ЕС да гарантира безкомпромисна сигурност на 5G инфраструктурата

Vaksina Moderna

Утре пристигат първите доставки от ваксината на „Модерна“